hamburger-icon

Kliker.info

Revolucionarno otkriće : Lijek protiv raka uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu?

Revolucionarno otkriće : Lijek protiv raka uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu?

18 Decembra
07:01 2012

Naučnici Instituta "Roswell Park" u SAD-u razvili su vakcinu za koju tvrde da uništava kancerogene ćelije u organizmu te sprečava njihovo vraćanje. U pitanju je postupak u kojem se kancerogene ćelije uzimaju od pacijenta, mijenjaju se i "uče" braniti i ubijati druge kancerogene ćelije u organizmu. – Naoružane specijalnim proteinom, ćelije se vraćaju pacijentu u vidu vakcine koja je dizajnirana da stvori vojsku ćelija ubica koje potom traže i uništavaju rak – saopćeno je iz Instituta.

Visoka cijena                   Bosanskohercegovački stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje o dostignuću američkih naučnika. Poznati bh. onkolog Semir Bešlija kazao nam je da je ova vakcina jedno od značajnijih otkrića posljednjih godina.- U pitanju je imunološki vid liječenja malignih bolesti. Bilo je dvadesetak dobrih radova, ali sve je to u eksperimentalnoj fazi. U suštini, djelovanjem vakcine organizam prepoznaje to strano tijelo i uništava ga. Izmijeni se genetski kod tih kancerogenih ćelija. To još nigdje nije standardan način liječenja, ali za relativno kratko vrijeme moglo bi postati – navodi Bešlija.On dodaje da bi cijena ove vakcine, prema slobodnoj procjeni, mogla biti vrlo visoka.

Prvi rezultati                      Rijad Konjhodžić kazao nam je da je još rano za bilo kakve procjene te da je ovaj postupak teorijski moguć.- Do sada se pokazalo da se ovakva vrsta vakcina može koristiti kod nekih leukemija, odnosno kod kancerogenih bolesti nekih tkiva. Malo je problematično kod karcinoma druge vrste. Takva vrsta vakcinacija bh. javnosti je nešto novo, ali to se radi već duže vrijeme – kazao je Konjhodžić.Ako ova vakcina bude djelotvorna, ona će vrlo brzo doći do naše zemlje. – Sve medicinske metode koje su dostupne u svijetu, brzinom svjetlosti dolaze i u BiH. To su tek prvi laboratorijski rezultati. Možda se u laboratoriju pokazalo odlično, ali u praksi ne toliko dobro. Treba proći desetak godina laboratorijskog ispitivanja da bi se ušlo u kliničku praksu – dodaje Konjhodžić.

Istraživanja u našoj zemlji

Bešlija nam otkriva da će se početkom naredne godine bh. onkolozi pozabaviti sličnim istraživanjem.- Mi u BiH također pratimo sva ta istraživanja i učestvujemo u njima. Trebali bismo u februaru početi dva projekta koja se tiču vakcine za maligne bolesti. Jedna bi bila za želudac, a druga za jajnike. Do sada nismo imali prilike učestvovati u tim istraživanjima, ali, evo, izabrani smo kao regionalni lideri – ističe Bešlija.  (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku