hamburger-icon

Kliker.info

REVIZIJA: Bit će provjereno oko 27.000 RVI

REVIZIJA: Bit će provjereno oko 27.000 RVI

26 Juna
14:50 2008

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida Zahid Crnkić u izjavi za "Dnevni avaz" najavio je veliku revizije u sektoru korisnika različitih prava u FBiH, odnosno izdate dokumentacije na osnovu koje su prava ostvarivana. On kaže da će biti neophodno,  putem Instituta za medicinsko vještačenje FBiH, uraditi reviziju oko 27.000 RVI koji su stekli pravo na invalidnine desetak godina nakon rata.

– Bilo je zloupotreba. Naći ćemo mogućnost da svi koji su deset godina po završetku rata ostvarili pravo na invalidnine, a nisu pregledani putem Instituta, prođu reviziju, da budu detaljno pregledani i na Institutu. Razmišljamo da putem Instituta provjerimo i sve koji su kroz razne ljekarske komisije dobili dodatnih 20 ili 30 posto invalidnosti u odnosu na raniji period, odnosno veće naknade i slično – kaže Crnkić.

Navodi da će revizija ići u dva pravca. Osim spomenutog, morat će biti urađene i provjere uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama, odnosno organizatora otpora.

– Za to nisu postojale evidencije, ali su u skraćenim upravnim postupcima, na osnovu potvrda udruženja, primjerice "Zelene beretke", "Patriotska liga", HOS, dakle izjava svjedoka, mogli dobiti uvjerenja na osnovu kojih su ostvarili pravu na prijevremenu penziju – rekao je Crnkić.

Bit će provjerene i naknade demobilisanim borcima kako bi one stvarnim borcima bile povećavane.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku