hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrović : “Čim dođe novac MMF-a, svi će zaboraviti većinu”

Reuf Bajrović : “Čim dođe novac MMF-a, svi će zaboraviti većinu”

11 Augusta
14:22 2015

ReufB12Mislim da su predstavnici SDA doveli u zabludu lidere SBiH, BPS-a i A SDA. Sve što su im obećali, ostat će mrtvo slovo na papiru, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Reuf Bajrović, bivši ministar i član Predsjedništva Demokratske fronte.

• Demokratska fronta je pod stalnim udarom kritičara iz SDA i HDZ-a, a u posljednje vrijeme i Naše stranke: zašto?
– Protiv DF-a se vodi orkestrirana kampanja medija koji su pod kontrolom SDA i HDZ-a, kao i njihovih satelita, kao što je spomenuta mala stranka. Razlozi za napade na DF leže u činjenici da je sada DF posljednja brana planu konačne podjele zemlje. Cilj je da se slomi DF, da bi se onda mogao munjevitom brzinom promijeniti Ustav i uvesti treći entitet koji se danas naziva trećom izbornom jedinicom. U tom smislu njima je ogromna prijetnja i naše koordinirano djelovanje sa SDP-om, kao našom sestrinskom strankom.

Nema treće izborne jedinice

Najveći protivnici saradnje ljevice su oni koji u njoj vide prijetnju svojim planovima za podjelu zemlje. Nikada nećemo odustati od ideje da svi građani moraju biti jednaki na svakom pedlju njene teritorije. Dakle, nema treće izborne jedinice bez obzira na silinu prijetnji, laži i podmetanja.

• Zamjenik predsjednika SDA, ministar civilnih poslova Adil Osmanović je nedavno rekao da bi bilo najbolje da SDA i DF ponovo otvore ozbiljne razgovore o rješavanju političke krize u FBiH. Da li bi se DF vratio u Vladu Federacije?
– Ta izjava sigurno predstavlja stav manjine unutar SDA. Većina u SDA priželjkuje da Vlada FBiH nastavi da funkcioniše bez stalne većine u Parlamentu FBiH. Na prošloj sjednici Parlamenta se iskristalisala ad hoc većina u kojoj su, pored SDA i HDZ-a, BPS, SBiH, A SDA i Naša stranka. Ta većina je usvojila Zakon o radu, kao i sve druge zakone koji su bili na dnevnom redu, sa 50 glasova, što će biti dovoljno pravim donosiocima odluka unutar SDA da se u idućih nekoliko mjeseci prave kao da većina postoji, iako je objektivno nema. Čini se da je njihov jedini cilj da se domognu MMF-ovog novca da bi mogli da upravljaju u FBiH sami sa HDZ-om. Vjerovatno će kratkoročno budžetske rupe pokriti emisijom obveznica dok se zakon o radu ne usvoji i u RS-u, što je uslov za sredstva MMF-a i Svjetske banke.

Mislim da su predstavnici SDA doveli u zabludu lidere SBiH-a, BPS-a i A SDA. Sve što su im obećali, ostat će mrtvo slovo na papiru jer su im poslužili da stvore privid većine. U slučaju podrške NS-a Novalićevim zakonima, tu je u pitanju nešto sasvim drugo. U dva i kusur mjeseca DF-ovog koalicionog funkcionisanja u Vladi FBiH nama je postalo sasvim jasno da je saradnja sa sadašnjim rukovodstvom SDA nemoguća jer je ono ne žele. Njihov glavni cilj je da ovladaju svim ekonomskim resursima koje su do sada bili van njihovog dosega i da za katastrofalno stanje u zemlji okrive svoje koalicione partnere. Stoga, Osmanovićev poziv je u neku ruku i naivan s obzirom na odnose među strankama.

V.Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku