hamburger-icon

Kliker.info

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić : RS nema moralno pravo da upravlja Srebrenicom

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić : RS nema moralno pravo da upravlja Srebrenicom

19 Aprila
10:24 2007

Sramno je za odgovorne u RS da progone Bošnjake samo zato što ne mogu podnijeti njihovo prisustvo i što se ne mogu suočiti sa samim sobom. Mislim da u svijetu nije zabilježena takva sramota kao ova ovdje u Bratuncu, da vlast ne da ukopati žrtve tamo gdje one pripadaju, rekao je za "Dnevni avaz" reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić nakon što se jučer u Bratuncu susreo s predstavnicima udruženja bratunačkih žrtava i Islamske zajednice.-Ovdje je štošta sramota za svakog civiliziranog čovjeka. Jedna od sramota je i smjena Refika Begića. Ona je posebno sramota za međunarodnu zajednicu, a razočarenje za nas građane BiH. Odnos prema Begiću je logičan razlog zašto Bošnjaci traže ukidanje RS – poručio je reis Cerić. On smatra da ne postoji izgovor kojim bi se pravdala zabrana ukopa ubijenih Bratunčana u njihovom gradu. To, prema njemu, može biti samo razlog da neko želi radikalizirati odnose u BiH.- Bošnjaci su do sada pokazali najveći stepen strpljenja koji se ne može gotovo uporediti ni sa jednim narodom u svijetu, a koji je preživio ono što su Bošnjaci ovdje preživjeli. Međunarodna zajednica i svi drugi moraju shvatiti da i našem strpljenju mora doći kraj i stoga ja savjetujem da se Bošnjake ne gura u ono od čega neće biti dobro nikome. Mi godinama saburimo, godinama šutimo, sklanjamo se ukraj, sve u želji da "sazrije realno vrijeme", a ono, kako koji dan odmiče, naša ljudska prava sve se više i sve drskije gaze – kazao nam je reis Cerić. Ističući da su Bošnjaci oduvijek bili za miran i tolerantan život, "jer su takvi u naravi", reis je poručio da ga je strah što ima onih koji ne žele da Bošnjaci budu takvi.

Godišnjica genocida
– Šokiran sam onim šta sam čuo i vidio u Bratuncu i pod hitno ću o svemu detaljno izvijestiti prve ljude OHR-a, ambasadora SAD i druge ambasadore u našoj zemlji. Divim se ovim ljudima šta sve podnose – istakao je reis. Reis Cerić jučer je posebno izrazio svoje razočarenje odnosom međunarodne zajednice prema Srebrenici, Bratuncu i kompletnom regionu iz kojeg potječu žrtve genocida. – Nakon obilježavanja 10. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje su došli svjetski lideri i gdje su se čule vrlo ohrabrujuće riječi podrške Srebreničanima, očekivao sam da će međunarodna zajednica biti dosljedna tim riječima. Nakon ovih posljednih događanja shvatio sam da je Srebrenica zapuštena, napuštena, ostavljena sama sebi i izgleda kao ničija zemlja – naglasio je reis.Dodao je kako RS nema moralno pravo da upravlja Srebrenicom, kao što Federacija nema političku moć da uređuje život u Srebrenici. Prozvao je međunarodnu zajednicu koja ni 12 godina od počinjenog genocida nema volje da ispuni svoju rezoluciju o Srebrenici kao zaštićenoj zoni, smatrajući da Ujedinjeni narodi moraju završiti svoj posao i da su dužni "u Srebrenici boraviti 24 sata dnevno kako bi ispravljali svoju grešku". – Nemoralno je, nepošteno, sramno je da se Srebrenica ostavlja udovicama koje su izgubile i svoje sinove i da se svakodnevno ovdje susreću s njihovim ubicama – kazao je reis.  – Imao sam susrete s međunarodnim zvaničnicima u BiH i bilo je riječi o tome zašto se Srebrenica na ovakav način sada problematizira. Rekao sam im otvoreno da je od odlaska Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) iz naše zemlje Srebrenica prepuštena sebi. Ovdje se govori samo o Fondaciji koja se brine o mrtvima, a ne o nekom tijelu koje bi se brinulo o živima. Kao da je nekima stalo da se ovdje govori samo o mrtvima – zaključuje reis Cerić.

Ovamo se treba vraćati, a ne iseljavati – Tražio sam da se na primjeru Fondacije za ukop osnuje i fondacija za izgradnju, za život u Srebrenici. Ovamo se treba vraćati, a ne iseljavati. Bolje bi bilo da su Sarajlije došle i napravile šatore u Srebrenici nego što su to Srebreničani uradili u Sarajevu. Ovo što se u Srebrenici događa nakon presude, krik je očajnika, krik je jednog geta u kojem su satjerani ovi ljudi čija se ljudska prava ne prestaju kršiti još od 1995. godine. Pitam se dokle više – poručuje reis Cerić.  (kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku