hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločinac Ivica Raić pod jakim policijskim osiguranjem boravi u Kiseljaku

Ratni zločinac Ivica Raić pod jakim policijskim osiguranjem boravi u Kiseljaku

13 Decembra
07:43 2006

Ratni zločinac Ivica Raić, kojem je Haški tribunal u maju ove godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, od ponedjeljka boravi u Kiseljaku, saznaje "Dnevni avaz".
Od izvora bliskih Tribunalu saznajemo da je povod Raićevog dolaska u Kiseljak smrt bližeg člana porodice, te da mu je odobren četvorodnevni boravak u BiH.
Raićev branitelj je 27. novembra podnio zahtjev za njegovo privremeno puštanje zbog smrti bližeg člana porodice, a Odlukom koju je 5. decembra potpisao predsjednik Suda Fausto Pokar (Pocar) odobren mu je četvorodnevni boravak u BiH. U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 30. novembra dala garancije za Raićev boravak u Kiseljaku.
Raić je jučer snimljen kako pod jakom policijskom pratnjom izlazi iz zgrade u kojoj se nalazi njegov privatni stan. Inače, za njegovo 24-satno čuvanje do povratka u Hag, što je planirano za sutra, zaduženi su specijalci MUP-a Federacije te međunarodnih snaga u BiH.
Jako osiguranje je, kako se moglo čuti u Kiseljaku, više radi samog Raića nego li straha da bi on mogao pobjeći. Iako se nastojalo da njegov dolazak u grad bude potpuno zatajen, ta vijest se proširila još prošle sedmice. Paralelno s tim glasinama čule su se i one prema kojima određeni krugovi Raiću prijete smrću.
Raiću je presuda po zapovjednoj odgovornosti za teške povrede Ženevske konvencije, te kršenje zakona i običaja ratovanja izrečena u maju, ali još se čeka njegovo prebacivanje u zatvor gdje bi trebao odslužiti ostatak kazne.
Kako saznajemo, Raić je nedavno imao još jedan smrtni slučaj, također člana bliže porodice. I tada je tražio da posjeti BiH, i odobreno mu je. Međutim, njegov dolazak je otkazan jer je, iz neobjašnjenih razloga, odbio da putuje preko Zagreba.

(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku