hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločinac Ivan Baković bio na utakmici finala Kupa

Ratni zločinac Ivan Baković bio na utakmici finala Kupa

10 Juna
22:40 2008

Ratni zločinac Ivan Baković, bivši pripadnik HVO-a, koji je 2004. osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo devet civila bošnjačke nacionalnosti iz porodica Bešlaga, Tiro i Đuliman 10. avgusta 1993. godine u selu Mokronoge kod Tomislavgrada, potukao se u srijedu navečer sa jednim zatvorenikom, izvjesnim Mariom Rajićem, potvrdio je za "Dnevni avaz" direktor KPZ Mostar Miroslav Bem.
Dvojica zatvorenika potukla su se na ekonomiji Bare u Mostaru gdje zatvorenici Kaznenopopravnog zavoda Mostar obrađuju zemljište. Sve je počelo verbalnim sukobom, a potom preraslo u fizički. Zatvorenik Rajić primio je nekoliko udaraca od Bakovića i zadobio lakše povrede.
No, sve to za širu javnost to ne bi bilo uopće interesantno da se incident nije dogodio  nakon nogometne utakmice finala Kupa BiH na stadionu Pod Bijelim brijegom između  mostarskog Zrinjskog i Slobode iz Tuzle gdje su dvojica zatvorenika bila spomenute večeri?!
Štaviše, prema neslužbenim informacijama, Baković i Rajić su se sa utakmice vratili pijani, što je i kumovalo incidentu. Postavlja se pitanje otkud na utakmici dvojica osuđenika, od kojih je jedan osuđeni ratni zločinac na izdržavanju kazne?!
– Svaki osuđenik koji koristi vanzavodske pogodnosti može dobiti jednom mjesečno po pet sati izlaska u grad. Baković i Rajić su tog dana imali dopust i vjerovatno ga iskoristili tako što su otišli na utakmicu finala Kupa BiH i vratili se – odgovara direktor Bem. 
Pojasnio je da svaki zatvorenik, pa i ratni zločinac Baković, kada izdrži dio kazne i stekne formalne uvjete, te ako se ponaša prema pravilima kućnog reda u zatvoru, ima mogućnost da koristi zatvorske pogodnosti. 
– Kada osuđenik izlazi prvi put na vanzavodske pogodnosti, mi šaljemo policijskoj upravi u mjestu gdje osuđenik živi zahtjev da nam daju procjenu da li bi njegovo kretanje moglo izazvati negativne konotacije.
Ako policija dostavi podatke da nema nikakvih smetnji za puštanje, tada osuđenik dobiva dozvolu da izađe – kazao nam je Bem.
Podsjetimo, Ivan Baković zvani Rudo i Albert Topić, kao pripadnici HVO-a, su 10. avgusta 1993. godine upali u kuću porodice Bešlaga u selu Mokronoge kod Tomislavgrada. Baković je natjerao Emira, Huseina, Subhu, Emiru i Diku Bešlaga, te Muharema, Ibrahima i Mustafu Tiro, kao Simhu Đuliman, da izađu iz kuće.
Maloljetnoj Ameli Bešlaga, koja je tada imala devet godina, naredio da ide na sprat kuće i da nikome ništa ne smije govoriti. Baković i Topić su devetero civila odveli 500 metara od kuće, naredili im da legnu licem okrenuti prema zemlji, a zatim su u njih pucali iz neposredne blizine.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku