hamburger-icon

Kliker.info

Rat : Ruski tenkovi krenuli prema Južnoj Osetiji

Rat : Ruski tenkovi krenuli prema Južnoj Osetiji

08 Augusta
13:06 2008

Ruska televizija prikazala je snimke konvoja ruskih tenkova koji je krenuo prema odmetnutoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji. Razlog za pokretanje tenkova prema suverenoj Gruziji, službena Moskva vidi u ponovljenom granatiranju ruskih vojnih baza u tom pograničnom području. Ruski mediji naglašavaju kako je nekoliko projektila pogađalo vojne baze dok su Gruzijci artiljerijskom vatrom zasipali glavni grad južne Osetije Tskhinvali. Tamo je trenutačno u unakrsnoj vatri između gruzijskih snaga i južnoosetskih dragovoljačkih odreda zarobljeno više od 35 tisuća civila. Gotovo istovremeno, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili optužio je Rusiju za upad na teritorij Gruzije rekavši da su ruski tenkovi već ušli u odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju. – 150 ruskih tenkova, oklopnjaka i drugih vojnih vozila ušlo je u Južnu Osetiju – rekao je on na konferenciji za novinare. – Ruski tenkovi i zrakoplovi su na našem teritoriju – tvrdi Saakašvili iako svjetske agencije javljaju da su tenkovi tek krenuli prema Južnoj Osetiji. Po njegovim riječima, gruzijske snage oborile su dva ruska borbena zrakoplova, no nije naveo pojedinosti. Ruske vlasti pak ranije su objavile kako je nekoliko pripadnika ruskih mirovnih snaga ubijeno u gruzijskom topničkom napadu na njihovu bazu u Tskhinvaliju.  

Dvije hiljade gruzijskih vojnika na ulicama Tskhinvalija
U napadima gruzijskih topničkih snaga na glavni grad Južne Osetije Tskhinvali, koji su počeli jutros rano, poginulo je 15 civila, prve su neslužbene informacije južnoosetijske policije, a koje prenose jutros ruski mediji. Bolnice u tom gradu su pune, nedostaje zaliha krvi, ranjenici neprestano pristižu, no liječničke ekipe ne mogu izaći na teren jer su granatiranja visokog intenziteta, javljaju iz Tskhinvalija, u artiljeriskoj vatri zarobljeni, lokalni novinari. Oružana djelovanja i dalje su u tijeku, dok je cijeli gornji dio zgrade osetijskog parlamenta izgorio. Uz potporu topništva, prema Tskhinvaliju krenulo je i gruzijsko pješaštvo i to oko 2.000 vojnika, te su u tijeku i ulični okršaji zbog kojih gore deseci zgrada, uključujući i onu južnoosetijske Vlade. Gruzijske trupe okružile su Tskhinvali i nadiru na njegovim prilazima te se očekuje da će u idućih nekoliko sati grad staviti pod svoju kontrolu.

Gruzijci sinoć zauzeli tri sela      Još sinoć gruzijska vojska zauzela je tri sela u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta, potisnuvši iz njih u potpunosti južnoosetijske snage. Ruski mediji prenijeli su i izjavu glasnogovornice južnoosetske vladine službe za odnose s javnošću Maje Harebove u kojoj stoji kako narod Južne Osetije poziva međunarodnu zajednicu na pomoć oko napada gruzijskih snaga, koja je, stoji u priopćenju, krenula uništiti cijeli osetijski narod. Žitelji Južne Osetije ruske nacionalnosti, pred napadom Gruzije pozvali su za pomoć bivšeg predsjednika Putina. S druge strane službeni Tskhinvali najavljuje kako se za pomoć neće obraćati Ruskoj Federacije, već će se Gruziji pružiti otpor vlastitim snagama. No i unatoč tomu u Južnu Osetiju stižu prvi odredi dragovoljaca iz susedne ruske republike Sjeverne Osetije. Neslužbeno riječ je o stotinama Rusa željnih pomoći Južnoj Osetiji u otcjepljenju od Gruzije. Rusija je već godinama, glavni zaštitnik separatista koji nadziru tu pokrajinu još od rata početkom 90-ih, a kojim je Južna Osetija izborila otcijepljenje, ali ne i međunarodno priznanje. Tri ruska zrakoplova bombardirala su u petak položaj na gruzijskom teritoriju, objavio je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova. "Tri zrakoplova tipa Suhoj-24 ušla su u petak u gruzijski zračni prostor. Jedan zrakoplov je izbacio dvije bombe u blizi policijske postaje u Kareliju", rekao je glasnogovornik Čota Utiašvili. Vlada Gruzije oglasila se također priopćenjem u kojem izražava spremnost rješavanja cijele situacije mirnim putem uz poziv južnoosetskim separatistima za prekid oružanog sukoba i razgovor za pregovaračkim stolom. Ratni sukob budi strah u cijeloj regiji koja leži na tranzitnom području za dopremu energenata i gdje se Rusija i Zapad natječu oko utjecaja. Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili naredio je u petak opću vojnu mobilizaciju vojnih rezervista dok sukobi bjesne u Južnoj Osetiji, gruzijskoj separatističkoj regiji. "Stotine tisuća Gruzijaca trebaju biti složni i spasiti Gruziju", rekao je Saakašvili u svom obraćanju naciji putem televizije. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku