hamburger-icon

Kliker.info

RAMO ABDULLAH PAZARA: Srpski ratnik i islamski fanatik

RAMO ABDULLAH PAZARA: Srpski ratnik i islamski fanatik

19 Februara
07:41 2015

ramo_pazara1Supružnici Ramiz Hodžić i Sedina Unkić, te Armin Harčević, Nihad Rosić, Jasminka Ramić i Mediha Salkičević zvana Medy Ummulana, prvi su državljani BiH kojima će se u Americi suditi po optužbama za zavjeru i financiranje terorista.

Kako je prije desetak dana zvanično potvrđeno u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Američkih Država, šest imigranata porijeklom iz BiH uhapšeni su u Chicagu, New Yorku i Saint Louisu nakon opsežne istrage, koja je trajala nepunu godinu dana.Budu li u sudskom procesu proglašeni krivim, prijete im dugogodišnje zatvorske kazne (uključujući i doživotnu robiju) i novčane sankcije u iznosu većem od 200.000 dolara.

Prema navodima iz optužnice, Hodžić, Unkić, Harčević, Rosić, Ramić i Salkičević terete se da su njihovom sunarodnjaku Abdullahu Rami Pazari, koji je bio pripadnik vojnih formacija samoproglašene Islamske države, slali novac, oružje i vojnu opremu.

Pazara je u Siriju otišao u julu 2013., a poginuo je u septembru naredne godine, u borbama kod grada Kobanea.I mada je Ramo Pazara nakon pogibije „slavljen“ kao šehid, koji je dao život za Islamsku državu, prava je istina da se taj „sveti ratnik“ prije više od dvadeset godina jednako srčano borio za Republiku Srpsku?!

Puno prije nego što će sam sebi dati novo (ratničko) ime Abdullah, Ramo se kao dobrovoljac od sedamnaest godina priključio Vojsci Republike Srpske, zajedno sa njegovim ocem Suljom Pazarom.Iz rodnog sela Gomjenica kod Teslića ubrzo je raspoređen na ratište oko Pelagićeva, a nakon što se iskazao u borbama, zajedno s „braćom Srbima“ vojevao je na Majevici i na području Bihaća. U vrijeme najžešćih ratnih sukoba izvjesno je vrijeme, i to kao snajperista, bio u jedinicama VRS-a kod Orašja.

Prema službenoj evidenciji Vojske Republike Srpske, Ramo Pazara je ratovao godinu dana (od septembra 1993. do septembra ‘94.)Po završetku rata, kada su se prvi prognani Bošnjaci počeli vraćati u Teslić i okolna sela, Ramo Pazara je napustio BiH i odselio u Ameriku.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku