hamburger-icon

Kliker.info

Ramazanska poruka reisa Mustafe ef. Cerića: Post je prilika da srce i um očistimo od zlih misli

Ramazanska poruka reisa Mustafe ef. Cerića: Post je prilika da srce i um očistimo od zlih misli

23 Septembra
04:59 2006
 

Ovo je prilika  da vas podsjetim da islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna liènost muslimana.Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma, namaz trebamo zajednièki izvršiti u džamiji, bajram kada klanjamo trebamo biti zajednièki u džamiji, kada zekat djelimo to èinimo tako što pomažemo drugima, i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno. Meðutim kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je oèitovanje onoga što je u našem srcu.Tako isto kada postimo, to  je osobnio èin ibadeta. Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obavještava da je Allah dž.š. kazao da je  post  toliko vrijedan, da je jedino moguæe nagradu dobiti od Njega  na naèin koji se razlikuje od svih ostalih nagrada. 

 Post je moj i ja æu za post posebno nagraditi >  

 U Kur-anu èasnom Allah dž.š. nas obavještava da je post bio propisan i narodima koji su bili prije nas : < Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas >.  U Kura-nu nam se potom objašnjava razlog : >Ne bi li ste se saèuvali od nemorala >

 To znaèi da je post ibadet, èin koji nam omoguæava da provjerimo izdržljivost svoga tijela, da uèimo tijelo da se oslobodi strasti koje mu štete. Post je isto tako naèin  da osvježimo svoj um lijepim i zdravim mislima.Post je i prilika, posobni èin ibadeta prema Bogu, ali i da oèistimo svoje srce od zlih misli i svega onoga što ne valja. Post je, kao što sam rekao osobni èin, ali on u sebi kao mjesec Ramazan sadrži i nešto što je i zajednièko i kolektivno, teravih namazi.  Posebno ovog Ramazana, pozivam muslimane i muslimanke da umjesto obilnih iftara pogledaju oko sebe i pomognu siromašnim, onim kojim treba pomoæi u našem društvu.To èišèenje tijela, to osvježenje uma i to ozdravljenje našeg srca kroz post treba da osjeti naš komšija,naš susjed, onaj kome treba topla rijeè i naša pomoæ. S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž-š. želim èestitati svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijapori Ramazani-šerif.Takoðer želim èestitati Ramazan našoj braæi i sestrama u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu,  Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i muslimanima cijeloga svijeta sa rijeèima :

 RAMAZANi-ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku