hamburger-icon

Kliker.info

Rajko Kuzmanovićæ : Srbi nikad neće otići iz domovine BiH

Rajko Kuzmanovićæ : Srbi nikad neće otići iz domovine BiH

24 Decembra
03:22 2007

Novi predsjednik RS  Rajko Kuzmanović krajem ovog mjeseca na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS održat će programski govor i položiti zakletvu. U intervjuu za "Dnevni avaz" ističe da æe istoga dana početi sa rješavanjem više pitanja koja stoje mjesecima, kao što je proglašenje bitnih zakona. 

– Predstavljati RS znaèi predstavljati sve građane, bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pripadnost. Posebno ću posvetiti pažnju stvaranju povjerenja građana u institucije sistema i stvaranju povoljnih uslova za ekonomski oporavak – kaže Kuzmanović.

Zašto ste kao nestranačka ličnost pristali da budete kandidat SNSD-a na izborima?

– Nisam prihvatio kandidaturu radi lične promocije, jer već imam zavidnu karijeru. Program SNSD-a je proevropski i zasnovan na realnoj politici i pravu, što se poklapa sa mojim stavom. Drugi razlog je što osjećam da RS treba predsjednika koji je stabilna ličnost.

Da li je realno da 12 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma tražimo da se striktno poštuje svaki njegov paragraf? Zaustavlja li takav stav daljnji napredak BiH?

– Dejtonskim sporazumom nijedan narod u BiH nije dobio sve što je htio, ali nijedan narod nije izgubio. Ko ne shvata da se u BiH nikada ništa neće riješiti bez konsenzusa i kompromisa, taj nanosi štetu i nepravdu svima. Ustav se ne smije mijenjati kad god koja stranka ili grupa to poželi i nije ga dobro dirati u nestabilnim političkim sistemima jer možemo dobiti samo lošiji. Možemo ući u ustavne promjene radi stvaranja veće funkcionalnosti institucija, ali ne zato što je Ustav BiH smetnja priključenju EU. Smatram da æe rasprave o promjenama Ustava potrajati dugo i ne smijemo žuriti.
 
Osjećate li BiH kao svoju domovinu?

– BiH je domovina Bošnjaka, Srba i Hrvata. Prema tome, BiH je moja i domovina svih Srba koji žive u njoj. Srbi nikada neće otići iz BiH, oni tu ostaju.

– Pitanje Kosova je potpuno odvojeno od RS i BiH. Istina, pravedno rješenje, a to znači dogovor Srbije i kosovskih Albanaca je ključ stabilnosti na cijelom regionu Balkana. Zato ćemo mi podržati svako rješenje koje dogovore Srbija i Kosovo, a svako jednostrano rješenje ćemo osuditi. BiH ne može priznati jednostrano rješenje bez RS – njene podrške u Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu ili Savjetu ministara.   B. Spasenić (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku