hamburger-icon

Kliker.info

Radmanoviću zasmetalo što je Silajdžić govorio o genocidu

Radmanoviću zasmetalo što je Silajdžić govorio o genocidu

25 Maja
04:05 2007

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je jučer da je bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić posjetu Ujedinjenim narodima, gdje je obilježavana 15. godišnjica primanja BiH u to tijelo, "iskoristio za priču da se u BiH desio genocid, izvrćući presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je jasno rekao da se genocid desio samo u Srebrenici". Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, koju je sazvao nakon povratka iz SAD, naglasio da "nije znao šta se krije iza posjete Njujorku".- Silajdžić je ustrajavao na priči o genocidu i ustavnom preustroju BiH, a sastao se i s ambasadorima islamskih zemalja – rekao je Radmanović i pozvao visokog predstavnika "da reaguje na antidejtonsko djelovanje".Kazao je kako njegov govor pokazuje da BiH "ne stvaramo kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda, nego dolazi do izražaja želja pojedinaca da BiH bude onakva kako jedan broj političara iz Sarajeva misli da treba izgledati".
– Takva BiH je nemoguća, ona je moguća samo kao ravnopravna zajednica konstitutivnih naroda i ostalih i nikako drugačije – kazao je Radmanović. Zasmetalo mu je i to što je Silajdžić pred početak govora mahnuo Muhamedu Šaćirbegoviću, bivšem ambasadoru BiH pri UN-u, nakon čega je, kako je ustvrdio, uslijedio aplauz.
– To je potpuno neprimjereno i neadekvatno prilikom obilježavanja tako bitnog datuma. Naročito što je Šaćirbej oko sebe sakupio 30 Bošnjaka – smatra Radmanović.Radmanović se osvrnuo na sastanak Milorada Dodika i Silajdžića, kao lidera SNSD-a i Stranke za BiH, s predstavnicima američke administracije.- Oni mogu razgovarati, ali promjene imena RS koju traži Silajdžić neće biti, jer je ime entiteta garantovano Ustavom BiH, a sve priče o promjeni ustavnog uređenja BiH i pored razgovora u Vašingtonu morat će biti potvrđene u Državnomn parlamentu – kazao je Radmanović.(Kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku