hamburger-icon

Kliker.info

Radmanović podržava, a Silajdžiđ ruši Sporazum na sastanku sa američkim potpredsjednikom

Radmanović podržava, a Silajdžiđ ruši Sporazum na sastanku sa američkim potpredsjednikom

06 Februara
07:10 2009

Na marginama Međunarodne konferencije o sigurnosti, koja sutra započinje u Muenchenu, i na kojoj se treba pojaviti američki dopredsjednik Joe Biden, bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić lobirat će protiv, a srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović za Prudski sporazum.Koristeći se lobističkim vezama koje nekolicina američkih kongresnika, članova Američko-bošnjačkog prijateljstva, imaju u Bijeloj kući, Haris Siljadžić “isposlovao” je kraći susret s dopredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.
Računajući na dobru obavještenost američkog potpredsjednika o prilikama u BiH, Silajdžić mu planira “prodati” priču kako je započeti administartivno-teritorijalni preustroj BiH u četiri regije početak podjele države po etničkim granicama. Kao stranački vojnik SNSD-a i aktulani predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmnović, koji također putuje u Muenchen, planira konferenciju iskoristiti za dobivanje potpore u provedbi Prudskoga sporazuma.
Za razliku od Silajdžića, Radmanović je u puno boljoj pregovaračkoj poziciji zbog činjenice da iza Pruda stoje poltički utjecajne države kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, ali i diplomacija SAD-a u Sarajevu. No pobornici projekta demontaže Prudskoga sporazuma žele mobilizirati što veći i širi sloj domaće i međunarodne političke i intelektualne javnosti, predstavnika vjerskih krugova i medija.Uz razne nevladine udruge, novoformirane intelektualne krugove, udruge ratnih stradalnika i dragovoljaca, “antiprudovci” računaju na veliku potporu od nove američke administracije sastavljene od dužnosnika iz Demokratske stranke, čiji su aktualni dužnosnici sudjelovali u kreiranju Daytonskog sporazuma. No, kako doznajemo, Amerikanci su Silajdžiću već hladno diplomatski poručili kako i njegov koncept unitarne BiH nije rješenje s kojim može računati na njihovu potporu. (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku