hamburger-icon

Kliker.info

Radmanović pisao NATO savezu: “Ubrzajte učlanjenje Bosne i Hercegovine u NATO”

Radmanović pisao NATO savezu: “Ubrzajte učlanjenje Bosne i Hercegovine u NATO”

23 Avgusta
06:36 2017

Politička prepucavanja oko eventualnog ulaska BiH u NATO savez ne prestaju u Republici Srpskoj nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da se vojna kasarna u Han Pijesku uknjiži na BiH. Miloradu Dodiku to je bio još jedan povod da ispali novu priču o referendumu i da za to optuži srpske predstavnike u Sarajevu iz Saveza za promjene.

Međutim, Slobodna Bosna ekskluzivno objavljuje pismo Nebojše Radmanovića Nato savezu u kome on još 2009-e godine moli generalnog sekretara NATO-a: “Ubrzajte učlanjenje Bosne i Hercegovine u NATO”!!!

Milorad Dodik, navodno isprovociran presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o pravnom statusu vojne imovine u Han Pijesku, najavio je raspisivanje referenduma na kojem će se građani Republike Srpske izjasniti o tome žele li da Bosna i Hercegovina postane članica NATO saveza, ili ne žele. Dodikov još jedan referandum, ništa novo. Novo je da se protiv najavljenog referenduma izjasnila gotovo cijela opozicinja u RS, najprije Srpska demokratska stranka, čiji je predsjednik Vukota Govedarica optužio Dodika i njegov SNSD da su, zapravo, oni posljednjih godina gurali i ubrzavali ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Dodik je odgovorio da je opozcija, pogotovo SDS samo, slijepi poslušnik “politike Bakira Izetbegovića i međunarodne zajednice”. Da je opozicija u RS , kako ponavlja Dodik  “izdajnička”,  jer se plaši rezultata referenduma i jer je za ulazak BiH u NATO.

Koliki je Dodik i njegov SNSD-a patriota kada se danas protivi euroatlanskim integracijama, a koliko opozicija izdajnička kada se sa njim ne slaže, neka ilustruje dokument-pismo kojeg je u proljeće 2009. godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član rukovodstva  SNSD-a, odnosno Dodika lično, uputio Jaapu de Heep Schefferu, tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a.

“Vaša Ekselencijo”, počinje pismo Radmanović, “sa velikim zadovoljstvom  Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH pormati posvećenom provođenju Individulanog partnerskog akcionog plana / IPAP) održanom 11. marta 2009.godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Radmanović dalje piše da je “Bosna i Hercegovina na najbolji način iskoristila vrijeme provedeno u Pafrtnerstvu za mir koristeći niz dostupnih alata. Dalje iskazali smo spremnost da konstantno podižemo nivo naše saradn je sa Alijansom, što je jasno vidljivo u našim dostignućima u IPAP i Intenziviranom dijalogu. Nedavno smo i zvanično postali ISAF ne-NATO zemlja kontributor.

“U skladu sa navedenim”, obraća se Radmanović generalnom sekretaru NATO-a, sa našim ostvarenjima i ambicijama, ovim putem podnosim FORMALNI ZAHTJEV BOSNE I HERCEGOVINE za Akcioni plan za članstvo. Dalji napredak prema članstvu u NATO  je KRUCIJALNO VAŽAN ZA BOSNU I HERCEGOVINU” (/podvukao S.A.). Također, trebao bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti cijelog regiona evro-atlantskog prostora i naročito regiona Jugoistočne Evrope”.

Na kraju se Radmanović zahvaljuje generalnom sekretaru NATO saveza i moli ga da “prosilijedite Saveznicima ZAHTJEV BOSNE I HERCEGOVINE ZA AKCIONI PLAN ZA ČLANSTVO, U SKLADU SA UOBIČAJENOM PROCEDUROM, A SA CILJEM NJEGOVOG RAZMATRANJA I ODOBRAVANJA”.

Teško je, zapravo nemoguće, vjerovati da je ovo pismo Nebojša Radmanović mogao poslati u briselsko sjedište NATO Saveza bez konsultacija i suglasnosti sa tadašnjim predsjednikom RS Milloradom Dodikom. Koji tada, 2009.godine,  nije tražio raspisivanje referenduma o članstvu BiH u NATO alijansi. No, od tada su se, očito, mnoge stvari promijenile, pa i Milorad Dodik, što mu, doduše, nije ni prvi, a izvjesno je,  ni zadnji put.

(Kliker.nfo-BNTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku