hamburger-icon

Kliker.info

Radio Televizija Srbije : Ratko Mladić tražio savjet od vračare Ratke (VIDEO)

Radio Televizija Srbije : Ratko Mladić tražio savjet od vračare Ratke (VIDEO)

23 Augusta
03:59 2010

Svijet se ne plaši Bosne i srpskog naroda, svijet se plaši generala Ratka Mladića, rekla je gatara po imenu Ratka generalu Mladiću 1996. godine, što je on, kao i mnoge druge razgovore, uredno snimio.U tekstu koji slijedi nalaze se dijelovi transkripta ragovora Ratka Mladića i gatare Ratke. Razgovore je snimao Mladić, i kako navodi na početku snimka, razgovor je vođen 28. novembra 1996. godine, pretpostavlja se u Mladićevoj kući. Snimak, koji je pronađen prilikom jednog od pretresa kuće Ratka Mladića, dio je mnogo opsežnije dokumentacije.

O Dejtonskom sporazumu

Ratko Mladić: 28. 11. 1996. godine u 16.15 časova minuta, razgovor sa Ratkom (gatarom). Izvolite, samo Vi govorite

Ratka: Pred sam Dejtonski sporazum, gdje je trebalo da se potpiše nešto šta i kako, ja kažem: gospodo Balkanci, imate do 24 sata da riješite stanje, i da se potpiše to što je u Dejtonu dato kao prijedlog, inače će 6.000 aviona da nadleti vaše nebo iz svih pravaca. Tako je glasilo, tako je glasila poruka. Koja, kažem, nije javna, nije javna tajna, ali je tajna, u stvari, za mene nije tajna.Kaže svijet, svijet se ne plaši Bosne i srpskog naroda, svijet se plaši generala Ratka Mladića, gdje ruski oficiri prisustvuju izvođenju jednog plana gdje su u BiH primijenili iste stvari kao u ratu u Čečeniji.E sad opet, što se tiče.. taj neki Krajišnik, Plavšićka…U principu ja stvarno ne znam zašto su došli tu gdje jesu. Ne vidim ih u nekoj ekstra povezanosti u tom nekom Dejtonskom sporazumu.

O Hagu

Ratka: Dalje, ovo što se sad odlučili što se tiče primopredaje, to nije loša solucija, ali ako to Vas ne isključi iz politički aktivnog života.Ne zato što je osoba loša, nego zato što bi to bilo sklanjanje u drugi red. Jer, Karadžić je u drugom redu, i ako bi vas sklonili u drugi red, to bi onda bilo lakše da se neke stvari obave, a to bi onda bilo primopredaja za Hag koji se trenutno raspao. To bi bila nova mogućnost za ostvarenje nekih planova. Tvrdim, ne smije da se dogodi isto, naše generale su streljali sve u Drugom svjetskom ratu, a ustaške generale su pustili da umru kući. To ne smije da se dozvoli da dođe do toga, da vas gurnu u drugi plan a onda na pokvaren način kasnije ostvare nešto što je tamo potpisano ili nije potpisano.

Imaćete lijep život

Ratka: Šta vama predstoji, vi morate da se čuvate u januaru mjesecu, ima karta dalje budućnosti, ostaje karta obilja, karta moći. Vama predstoji izuzetno lijep život, živjećete još ohoho, ali morate da obratite pažnju na januar mesec, samo mjere predostrožnosti, nema razloga da budete uznemireni.

Šta bi ta Amerika dala da ima Vas

Ratka: Šta bi Amerika dala da ima Vas. Cijeli svijet se bukvalno, glupo je reći plaši, ali cijeli svijet na izvjestan način kad se kaže, znaš onaj čovjek, aaaaa, znači da taj čovjek stvarno nešto vrijedi, treba ga se i plašiti i uvažavati.

O Mladićevoj ženi

Ratka gleda sliku i razgovara sa Mladićem

Ratka: Možda ja griješim, ali ne bih rekla. 1988. godina ostavlja jedan dio nekog traga na Vašu suprugu.

Ratko Mladić: Otkud vi znate da je to moja supruga?

Ratka: Pa znam

Ratko Mladić: A znate da je to moja supruga?

Ratka: Znam da je to Vaša supruga

Ratko Mladić: A, je l’ Vi nju poznajete?

Ratka: Ne, ne znam. Aaaa. Ja nju lično ne znam, gluposti. Usne… ja sam osoba koja neke stvari zna.

Ratko Mladić: Recite mi slobodno. Je l’ to moja supruga?

Ratka: Ja lično mislim da je to vaša supruga, kako ja to vidim.

U jednom trenutku zazvoni telefon i Mladić priča sa nekim.

Ratko Mladić: Molim. E, kaži. Ko i svi ljudi u mojim godinama. Da… jeste. Znam. Nek’ sastanči. Ne. Jeste. On traži da ide kod plavog. I neka ide….. Da….. Da. … upali smo sa tim ljutito na sastanku. I Gvero je otiš'o. Mali traži sastanak u istom sastavu kako smo i išli. Da. Ti reci da sam ja na odmaranju. I svi da budu na sastanku. Tako. I pratite situaciju pa ćete mi reći šta treba. Zdravo.

O Radovanu Karadžiću

Ratko Mladić: Ova osoba je bila i jedna i druga, kad je ova fotografija nastala, bili su pratioci Karadžića u Ženevi.

Ratka: Ne znam, ja sam Vama i onda rekla, i uvijek ću da Vam kažem, meni se Karadžić kao osoba ne sviđa. Može biti ovakav i onakav, ali ima nekih stvari, koje čovjek sebi ne smije da dozvoli.

O Vesliju Klarku

Ratko Mladić: Znate li ko je ta osoba, šta mislite?

Ratka: To je Klark. A šta mu je…

Ratko Mladić: To je general Klark, "nambr van" general američki, koji je sa mnom razmijenio šapku. Dao sam mu ja moju, a on uzeo i meni dao svoju.

Ratka: Zavidi Vam, poštuje i cijeni.

Ratko Mladić: E, sad, još ovu fotografiju. Klark, znači, zavidi, poštuje i cijeni?

Ratka: I cijeni.

Komentarišući potrebu generala Mladića da posjeti gataru psiholog Žarko Trebješanin je objasnio kao crtu vjere u ono što je iracionalno i dodao je da se oni trude maksimalno da postignu kontrolu na racionalan način, ali tamo gdje su svjesni da to ne mogu, skloni su da povjeruju magijskom načinu.  (Kliker.info-RTS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku