hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Feraget odgovara Nobilu : “Slučaj David Dragičević je školski primjer neadekvatne istrage”

Advokat Feraget odgovara Nobilu : “Slučaj David Dragičević je školski primjer neadekvatne istrage”

08 Marta
05:19 2019

Anto Nobilo, advokat koji je bio dio međunarodnog pravno-advokatskog tima, a koji je  zastupao porodicu Dragičević u saradnji s advokatima Duškom Tomićem iIfetom Feragetom, medijima je iznio tvrdnje kako je kompletan slučaj Dragičević baziran na lažnim vijestima. 

“Sve, sve je fake news. Uzmite sve što je Dragičević govorio”, rekao je Nobilo i poručio kako su kompletan slučaj i istraga iskorišteni za političke ciljeve, piše Radio Sarajevo.

Nakon ovog medijskog istupa advokata Nobila, komentar je dao advokat Ifet Feraget koji je je još uvijek advokat porodica Dragičević i Memić.

Komentar advokata Ferageta prenosimo u cijelosti:

“Nobilu je sigurno poznato da kao odvjetnik, a pogotovo kao već odavno bivši odvjetnik Davora Dragičevića, ima ‘obavezu da poštuje privilegiju advokat-klijent i povjerljivost podataka kada vodi pravnu stvar koja mu je povjerena, što ga sprječava da odaje tajne javnim organima vlasti ili privatnim licima’ (Konvencija advokata svijeta).

Već je opštepoznato da je u predmetu David Dragičević, iako su od samog starta postojale okolnosti koje su ukazivale da se radi o ubistvu, Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci otvorilo istragu zbog ubistva tek nakon 100 dana pod velikim pritiskom javnosti u Banja Luci do kojeg je došlo zbog kriminalne konferencije MUP RS od 26.03.2018. godine, na kojoj je ubistvo Davida Dragičevića prikazano kao zades a sama žrtva David Dragičević je prikazan kao razbojnik i narkoman, što je sve u potpunosti do danas demantovano. Nakon što je anketni odbor, dakle političko tijelo koje vrši kontrolu zakonitosti rada policije, a u ovom slučaju, po odobrenju VSTV, i kontrolu tužilaštva, sačinio svoj izvještaj, tužilaštvo je otvorilo istragu zbog ubistva Davida Dragičevića protiv NN lica”, smatra Feraget i dodaje: 

“U međuvremenu tokom provođenja istrage su pali u vodu svi dokazi koje je MUP RS prezentirao na kriminalnoj konferenciji za štampu 26.03.2018. godine, a sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banja Luci prilikom donošenja rješenja kojim se odbija produženje pritvora licu Alen Kukić (nema dokaza da David Dragičević bio u toj ulici i nema dokaza da su sa tim navodnim Davidom Dragičevićem tu bila i druga lica sa kojima se mogao sukobiti i koja su ga navodno gurnula u vodu).

Bitno je naglasiti da se u ovom predmetu još uvijek ne vodi adekvatna istraga (isto kao i u slučaju Dženan Memić), a to je istraga koja se mora voditi u onom pravcu u kojem je usmjeravaju upravo okolnosti samog slučaja. Neprovođenjem adekvatne istrage se stvara prostor za špekulacije, odnosno teorije koje nisu povezane sa stvarnim dokazima. U tom prostoru već zapaženo mjesto zauzima odvjetnik Nobilo”, ističe Feraget.

“Nobilo, koji u svom najnovijem istupanju kaže ‘da mu se ne da komentirati Davora Dragičevića koji ni za jednu tvrdnju nije dao dokaz’, svojim javnim istupima degradira časnu odvjetničku profesiju. Najprije zbog toga što kao odvjetnik, zbog poštivanja etičkog kodeksa ne bi smio javno komentirati okolnosti slučaja u kojem je otkazao punomoć (advocatus non acusat). Drugi i još važniji razlog je taj da je istina potpuno suprotna onome što tvrdi Nobilo.

Naime, neutvrđeno vrijeme smrti njegovog djeteta daje pravo ocu Davoru Dragičeviću da sumnja da je njegovo dijete oteto, povrede konstatovane na tijelu djeteta prilikom obdukcije daju pravo ocu Davoru da tvrdi da je njegovo dijete masakrirano (oštećenom pripada pravo da pretjeruje), montirani snimci navodne krađe i dokazi koji su nestali (izvještaj mrtvozornika u kojem se kao dan smrti određuje 23.03.2018. godine te da kod Davida nisu pronađeni navodno ukradeni predmeti pa čak ni njegov mobitel itd, zatim okolnost da su nestale gaćice itd.) ocu Davoru daju pravo da tvrdi da ove okolnosti ukazuju na moguću povezanost pripadnika MUP RS sa ubistvom (oštećenom pripada pravo da pretjeruje)”, kaže Feraget i nastavlja: 

“Dakle, sasvim sigurno je da se nije desio fake news,kako to sramno populistički tvrdi Nobilo, nego baš suprotno, desili su se brojni tačni dokazi koji pokazuju da se u ovom slučaju vodi očigledno neadekvatna istraga, koja onda ocu Davoru Dragičeviću (isto kao i ocu Murizu Memiću) daje za pravo da državu ili bilo koga optuži da na taj način zataškava ubistvo njegovog djeteta. 

Na kraju da demantujem i preostale neistine koje plasira Nobilo. Netačno je da nam je kao odvjetničkom timu tužilac dao cijeli spis da ga vidimo, nego nam je ustupljen samo jedan dio dokaza a preostale dokaze smo tražili u tri pismena podneska i nikada ih nismo dobili (neki ključni dokazi još uvijek nisu niti pribavljeni zbog vođenja neadekvatne istrage). Analogno tome, sasvim je jasno da odvjetnički tim nije izanalizirao spis, kako to lažno tvrdi Nobilo, nego samo dio spisa bez onih ključnih dokaza! 

Ovome treba dodati da je Nobilo dana 09.11.2018. godine bez odobrenja Davora Dragičevića u 12,30 sati dao izjavu za FTV, koja je istog dana objavljena u drugim medijima a tri dana nakon toga dana 12.11.2018. godine je emitovan taj njegov intervju u emisiji „Mreža“ na FTV. Za sve ovo Nobilo nije imao saglasnost Davora Dragičevića da iznosi u javnost bilo kakvih činjenica i dokaze u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, a koje okolnosti je Nobilo saznao upravo od Davora Dragičevića i iz samog spisa”, ističe Feraget i dodaje: 

“Istog dana, dakle 09.11.2018. godine u 14,30 Nobilo je svoju ‘pravnu analizu’, sačinjenu na osnovu nekompletnih dokaza, predao tužiocu Lepiru, ponovo bez odobrenje i znanja Davora Dragičevića, a tek u 15,30 nakon sastanka sa tužiocem Lepirom tu svoju ‘pravnu analizu’ Nobilo je predao Davoru Dragičeviću. Ova ‘pravna analiza’ je sačinjena bez dokaza jer odvjetnički tim nije od tužioca dobio one ključne dokaze koje su tražili, uz napomenu da zbog neadekvatne istrage veliki broj ključnih dokaza još uvijek nije pribavljen. 

Iako pravo pripada politici ne bih se upuštao u komentarisanje Nobilovih tvrdnji da „dio naroda u Republici Srpskoj ne vjeruje državi, policiji, politici a u Federaciji ne vjeruju Dodiku i zato je sve to naišlo na plodno tlo” jer je posao advokata da stranci pruži pomoć pravnim sredstvima.

Dakle, zbog svega ovoga više je nego jasno da je slučajDavid Dragičević školski primjer neadekvatne istrage, kojim se krši temeljno ljudsko pravo na život, dok je Nobilova izjava samo novi pokušaj obmanjivanja javnosti”, kaže na kraju advokat Ifet Feraget. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku