hamburger-icon

Kliker.info

Prvomajskim urancima obilježen Međunarodni praznik rada u BiH

Prvomajskim urancima obilježen Međunarodni praznik rada u BiH

01 Maja
17:00 2009

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada. Nažalost, i ove godine u Bosni i Hercegovini dočekuje ga armija nezaposlenih i obespravljenih radnika. Kriza je donijela još hiljade otkaza u zemlji u kojoj gotovo polovica radno sposobnog stanovništva ne radi, a vlade konkretne mjere za izlazak iz krize nemaju. Sindikati anketiraju članstvo jesu li za masovne štrajkove koji su preostali kao jedini način borbe za obespravljene. Ovaj dan slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu druge Internacionale u Parizu, godinu ranije. Povod toj odluci bio je u krvi ugušen štrajk 40.000 čikaških radnika, koji su tražili osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za kulturno uzdizanje.Središnju manifestacija obilježavanja Praznika rada Savez sindikata Bosne i Hercegovine organizirao je u Odžaku, uz prigodne govore i kulturno-umjetnički program. "Ponovo se stvara potreba da obilježavamo 1. maj i da podsjećamo one koji, nažalost, žele da oduzmu prava radnicima da su se radnici više od 130 godina u svijetu oraganizirano kroz sindikate borili i izborili za određena prava i da nećemo odstupiti od onih prava koje smo dosad izborili", izjavio je u Odžaku Edhem Biber, predsjednik Saveza sindikata BiH.

Organiziranog obilježavanja Praznika rada u glavnom gradu naše zemlje nije bilo. Kiša je izletnicima pomrsila račune pa je to, najvjerojatnije, razlog što je većina izletišta u Sarajevu jutros bila prazna. Prvo sunce izmamilo je i prve izletnike, ali, ipak, u odnosu na protekle godine sve je manje Sarajlija na prvomajskim urancima.

Razloga za slavlje nemaju ni u Unsko-sanskom kantonu. Naime, ovaj kanton već odavno prednjači po broju nezaposlenih, kojih je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje gotovo 40.000, čime je davno premašen broj sretnika koji rade. U ovakvom ozračju proslavljen je i ovogodišnji praznik rada, a u kojem su uživali samo malobrojni. Bišćani koji su, ipak, slavili okupili su se na gradskom trgu te uz ples i pjesmu marširanjem kroz grad započeli prvomajski uranak. Nakon toga su s Mosta Unskih smaragda simbolično bacani karanfili u Unu. Ovaj je praznik slično obilježen i u drugim općinama Unsko-sanskog kantona. Mnogi su Krajišnici s članovima obitelji došli iz dijaspore da ovaj praznik proslave u krugu rodbine i prijatelja, na izletištima uz Unu, Sanu, Koranu i Klokot. Tokom praznika organiziran je rad službi od posebnog značaja, a manifestacije, uglavnom sportskog i kulturno zabavnog sadržaja, bit će nastavljene i sutra.

Općinska organizacija SDP-a Brčko Distrikta organizirala je i jutros Prvomajski uranak, tradicionalnu aktivnost koja se godinama obilježava u ovom gradu. Kolone automobila krenule su s više lokacija u gradu, kako bi obišle nekoliko mjesnih zajednica u južnom dijelu Distrikta, nakon čega su se objedinile u jednu od tristotinjak vozila, a pojačanje je činila grupa motorista iz Moto kluba GRUNF. Krajnje odredište kolone bilo je brčansko izletište Ficibajer.

Tradicionalna proslava Prvog maja stara više od 50 godina održava se i ove godine u Kostrču pored Orašja. Proslava uključuje stare seoske igre u kojima sudjeluju muške i ženske ekipe, a središnji događaj je čitanje šaljivog rimovanog teksta, simbolično nazvanog Vrabac, koji govori o svim nestašlucima mještana i događajima u selu koji su skrivani tijekom godine.

U 6.45 h Mostarce je tradicionalnom prvomajskom budnicom razbudila Hrvatska glazba Mostar, slaveći i 120 godina svoga postojanja. Krenuli su s Rondoa i prošli cijelim gradom. Mostarcima i gostima, podijeljeno je oko 2 hiljade porcija graha i hiljadu litara piva, nakon čega su im učenici Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica mjerili krvni pritisak.

Tačno u 5 sati Duvački orkestar Kulturno umjetničkog društva „Željezara Zenica“ počeo je tradicionalnu prvomajsku budnicu. Trube, bubnjevi i činele Zeničane za prvi maj bude zadnje 83 godine.Turistička zajednica Tuzlanskog kantona svoje je građane počastila za Prvi maj. Otvoreno je novo izletište – jezero u Bašigovcima kod Živinica, gdje su jutros stotine građane došle na prvomajski uranak.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku