hamburger-icon

Kliker.info

Prva mala pobjeda : Julian Assange zasad neće biti izručen SAD-u!

Prva mala pobjeda : Julian Assange zasad neće biti izručen SAD-u!

26 Marta
15:24 2024

Londonski sud je danas, 26. marta, donio odluku da osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama barem do 20. maja ove godine.

U odluci nadležnog suda u Londonu, Assangeova molba da se blokira izručenje SAD-u je prihvaćena, te će barem do 20. maja ostati u Velikoj Britaniji.

“Sud je presudio da Assange može nastaviti svoju žalbu na punom saslušanju osim ako SAD ne pruži ‘zadovoljavajuće garancije’ u vezi s pitanjima da li se može osloniti na Prvi amandman Ustava SAD-a i da li može biti izložen smrtnoj kazni”, piše Al Jazeera.

Sudije su rekle da će Assangeu dati novo pravo na žalbu osim ako američke vlasti ne pruže daljnje garancije o tome što će se dogoditi s njim.

Ova presuda znači da će se pravna saga, koja traje već više od deset godina, nastaviti.

Podsjetimo, Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD je u decembru 2021. godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog i “opresivnog” rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

2021. godine je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku