hamburger-icon

Kliker.info

Provjera imovinskog stanja budućih državnih ministara

Provjera imovinskog stanja budućih državnih ministara

07 Februara
11:21 2007

"Na listi kandidata nema nekoliko osoba koje su stranke nominirale za funkcije zamjenika ministara. Predsjedavajući Špirić trebao bi nam objasniti da li je postignut politički dogovor o raspodjeli funkcija zamjenika ministara. Dok ova situacija ne bude pojašnjena, neću se očitovati o nominiranima za zamjenike ministara", kazao je Vinko Zorić, poslanik HDZ 1990 i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara. Špirić jučer nije želio komentirati odluku o smanjivanju broja kandidata za ministre i zamjenike ministara. On je sa liste kandidata skinuo tri kadra HDZ 1990 te kandidata Narodne stranke

Radom za boljitak. Na pročišćenoj listi je Sven Alkalaj (Stranka za BiH) kandidat za ministra vanjskih poslova. Njegova zamjenica trebala bi biti Ana Trišić-Babić iz SNSD-a. Tarik Sadović (SDA) trebao bi preuzeti Ministarstvo sigurnosti, a kandidat za njegova zamjenika je Mijo Krešić (HDZ BiH), dok će Dragan Vrankić (HDZ BiH) voditi Ministarstvo finansija. Njegov zamjenik trebao bi biti Fuad Kasumović iz SDA. Sredoje Nović (SNSD) nominiran je za ministra civilnih poslova, Slobodan Puhalac iz SNSD za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a za njegova zamjenika Vilim Primorac iz HDZ 1990. Selmo Cikotić iz SDA kandidat je za ministra odbrane BiH, a za njegove zamjenike Marina Pendeš iz HDZ BiH i Igor Crnadak iz PDP-a. Bariša Čolak (HDZ BiH) trebao bi voditi Ministarstvo pravde, a njegov zamjenik mogao bi biti Srđan Arnaut (Stranka za BiH). Safet Halilović (Stranka za BiH) kandidat je za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a za njegovog zamjenika nominiran je Slavko Marin (HDZ BiH). Božo Ljubić (HDZ 1990) kandidat je za ministra prometa i komunikacija. Funkcije zamjenika ministra prometa i komunikacija, odnosno civilnih poslova su upražnjene jer raniji kandidati nisu dobili saglasnost CIK-a.

 

 

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH jučer je od svih kandidata zatražila dodatne informacije o imovinskom stanju. "Izjave svih kandidata o imovinskom stanju nisu precizne i potpune. Zatražili smo da nam dostave dodatne informacije do četvrtka kada ćemo donijeti konačne preporuke o svim kandidatima", kazao je Halid Genjac, predsjedavajući ove komisije.Zlatko Lagumdžija, član ove komisije, kazao je kako niko nije provjeravao imaju li potencijalni ministri i njihovi zamjenici imovinu, prihode, ušteđevinu ili dionice firmi, osim onog što su sami kandidati prijavili u izjavama. Sredoje Nović, kandidat za ministra civilnih poslova BiH, juče je na saslušanju pred Komisijom rekao da ga je "sramota što nema ušteđevine, ali da se niko u policiji nije obogatio"."Umjesto ušteđevine imam samo kredit od 30.000 eura", rekao je Nović, koji je u svojoj izjavi naveo da nema ni vlastiti stan.U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" Komisija je saslušavala Selmu Cikotića, Marinu Pendeš, Safeta Halilovića i Slavka Marina, a saslušanja se danas nastavljaju.Dragana Vrankića, kandidata HDZ BiH za ministra finansija BiH, jučer je također saslušala parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Interesantno je da je Dragan Vrankić i član ove komisije, stoga je jučer bio u dvostrukoj ulozi. Saslušavao je svoje buduće kolege ministre, a potom je sam odgovarao na pitanja ostalih članova Komisije."Poslovnik ne zabranjuje da član Komisije bude kandidat za ministra. Teoretski je moguće da on usmjeri rad Komisije u pravcu koji zaobilazi za njega teža pitanja, ali mislim da je to praktično nemoguće jer u Komisiji su predstavnici pozicije i opozicije", istakao je Halid Genjac.Selmo Cikotić u svojoj je pismenoj izjavi naveo da ima mjesečnu penziju od 790 KM te 6.000 KM godišnje od firme OKI iz Sarajeva na osnovu ugovora o djelu. Sven Alkalaj, sa druge strane, mjesečno zarađuje oko 5.500 KM kao ambasador BiH pri NATO. Alkalaj spada u bogatije potencijalne ministre jer ima dva stana u porodičnoj kući, porodičnu kuću, te još jedan stan u Sarajevu. Božo Ljubić mjesečno zarađuje 1.200 KM te još 200 KM honorara. Tim prihodima dodaje i 12.000 KM koje zaradi od konsultantskih usluga. Njegov stranački kolega Vilim Primorac ima mjesečnu plaću od 3.500 KM te 1.500 KM zaradi iznajmljivanjem poslovnog prostora. Univerzitetski profesor Safet Halilović u svojoj je izjavi naveo da kao profesor na Fakultetu političkih nauka zarađuje oko 500 KM mjesečno. Kao ministar zarađuje četiri puta više, oko 2.000 KM. Najnižu prijavljenu plaću ima Mijo Krešić, koji je naveo da mjesečno zarađuje 340 KM plus naknada od 525 KM za članstvo u općinskom vijeću.(Nezavisne novine)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku