hamburger-icon

Kliker.info

Ipak protesti : Sastanak završen u ponoć totalnim fijasom, ništa od dogovora Novalića i sindikalaca !

Ipak protesti : Sastanak završen u ponoć totalnim fijasom, ništa od dogovora Novalića i sindikalaca !

30 Jula
04:26 2015

fadilbajram23

U Domu sindikata održan je sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH, koje je predvodio premijer Fadil Novalić, i predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s Prijedlogom zakona o radu.Kako je kazao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, “i pored više nego korektne i ekskluzivne ponude Vladi – da povuče zakon iz parlamentarne procedure u zamjenu potpisivanje aneksa na postojeće granske kolektivne ugovore, izostavljanje tužbenih zahtjeva – premijerovo stajalište je da se to ne treba prihvatiti. On traži izmjenu ZOR-a”.

“Poučeni iskustvima kako se te stvari odvijaju u parlamentima i ne želeći sa ispadnemo naivni, to ne možemo prihvatiti. Nemamo garanciju da bi ovo večeras dogovoreno bilo usvojeno na Parlamentu”, kazao je on, istakavši kako je jedan dio delegacije sindikalista ove razgovore ocijenio kupovinom vremena.Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s predstavnicima Saveza samostalnog sindikata (SSS) BiH koji je završen u ponoć, kazao novinarima da su se pokušali još jednom dogovoriti sa sindikatom o zakonu o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

“Sistem ponašanja je bio opet isti. Nismo mogli s druge strane apsolutno probuditi interes za dogovorom. Jedini dogovor je bio da se to suspendira”, kazao je Novalić, dodajući da su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

Po njegovim riječima, sindikat jednostavno nije procijenio ovaj trenutak i „nije na visini zadatka“.

“Meni je zbog toga žao i ja vam moram reći da ćemo mi ovog četvrtka ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo”, kazao je Novalić.

Sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi s Prijedlogom zakona o radu počeo je nešto iza 21.00 sat, a završio je u ponoć.

Sastanku su, pored premijera Novalića, prisustvovali i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić. Oni su istovremeno i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović.Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi ovog četvrtka razmatrati prijedlog novog zakona o radu, a predstavnici SSSBiH najavili su proteste ispred zgrade Parlamenta.

(Kliker.info-FTV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku