hamburger-icon

Kliker.info

Protest radnika “Konjuha”: Pješke do Sarajeva po svoja prava

Protest radnika “Konjuha”: Pješke do Sarajeva po svoja prava

28 Januara
16:15 2013

Preko tri stotine radnika tvornice namještaja „Konjuh“ Živinice krenuli su pješice u Sarajevo pred OHR. Od Visokog predstavnika tražit će da izvrši pritisak na Vladu Federacije da se pitanje „Konjuha“ što prije riješi. „Mi smo obišli sve institucije koje postoje u državi BIH. Svi su nam obećavali pomoći, ali već treću godinu niko ništa. Preostao nam je još samo Valentin Inzko“, kaže Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Konjuha.

„Mi znamo da Inzko nema ovlasti da brine o našim zahtjevima, ali on može izvršiti utjecaj na naše predstavnike vlasti, na Vladu Federacije. Nadamo se da će nam barem utoliko pomoći da kaže premijeru Federacije da rješenje za ‘Konjuh’ postoji. Mi u BiH imamo Razvojnu banku, čemu ona služi?", rekao je Trakić.Većina radnika „Konjuha“ preko trideset godina su radili u ovoj tvornici. Posljednje tri godine njihov status je neizvjestan. Plaće nisu dobivali, a radni staž im također godinama nije uvezan. Do svega ovoga dovela ih je privatizacija koju radnici nazivaju kriminalnom.

Prije nekoliko mjeseci tvornica namještaja „Konjuh“, koja se još uvijek diči svojom slavnom prošlošću, ponovno je počela s proizvodnjom. Radnicima je obećana revitalizacija i pomoć federalnih institucija, međutim većina obećanog ostala je neispoštovana pa je tvornica mjesecima radila s blokiranim računom.Vlada Federacije nikada im nije račun odbokirala zbog čega radnici nisu mogli primati plaču, pa su za protekla četiri mjeseca dobili po 200 eura u bonovima koje su mogli potrošiti u nekim trgovačkim lancima. Zbog blokiranog računa „Konjuh“ nije mogao nastaviti ni svoju proizvodnju za ugledne europske tvornice namještaja koje su tražile da Konjuh proizvodi za njih.

„Zaista ne znamo zašto se nama toliko izbjegava pomoći, zašto vlasti ne žele da jedna ovakva tvornica, koja stvarno ima posla, opstane. Nas je ovdje 450 zaposlenih. Kada bi nam Vlada Federacije pomogla s kreditom od 6 miliona maraka, mi bismo proizvodnju stvarno mogli pokrenuti kako treba. Jer Konjuh ima jako puno ponuda iz inostranstva. Od Konjuha bi koristi svi mogli imati, pa i država. Ali izgleda ovdje su neki drugi planovi s ovom tvornicom“, rekao nam je radnik Mujo Gavranović.Džemail Delić trideset i jednu godinu radi u „Konjuhu“. Jutros je krenuo pješice za Sarajevo.„Nas svi pitaju što idemo u Sarajevo kad znamo da se opet neće ništa riješit. Pa nećemo valjda sjedit kod kuće i šutit. Valjda će nas tamo u Sarajevu neko primijetit i reći da nam se pomogne. Mi smo gladni, iscrpljeni smo, poniženi smo“, kaže nam Delić.

Očajan je i radnik Safet Bošnjaković.„Nama Vlada Federacije već tri pune godine obećava pomoć, a nisu nam uspjeli osigurati ni zdravstveno osiguranje. Ne možemo se ni liječiti. Stalno nam govore bit će za mjesec, bit će sutra, a nikad ništa nisu ispoštovali. Oni samo te silne milione usmjeravaju u nekakve svoje namjene, a nama ne mogu pomoć sa šest miliona. Oni bi time riješili 450 radnika, riješili bi jednu tvornicu koja stvarno ima posla. Ne znam šta se ovo događa, ali nije dobro“, kaže radnik Safet Bošnjaković.U posljednjih godinu dana radnici Konjuha nekoliko puta su pregovarali s Vladom Federacije, Vladom Tuzlanskog Kantona i predstavnicima Općine Živinice. Sve se završilo na pregovorima iza kojih nije ostao niti jedan dokument kojim bi Vlade garantirale da stoje iza svojih obećanja. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku