hamburger-icon

Kliker.info

Protest Bošnjaka zbog sramnih odlikovanja holandskim vojnicima

Protest Bošnjaka zbog sramnih odlikovanja holandskim vojnicima

04 Decembra
23:53 2006

 

Nekoliko desetaka Bošnjaka protestiralo je u ponedjeljak pred kasarnom na sjeveru Holandije dok je holandski ministar odbrane dijelio odlikovanja "plavim kacigama" koje nisu uspjele spriječiti genocid  u Srebrenici 1995., izvještava agencija ANP. 

Ministar Henk Kamp je odlikovao oko 500 od 850 vojnika holandskog bataljona Ujedinjenih naroda Dutchbat III koji su bili prisutni pred kasarnom u Assenu, gdje je otkrivena i spomen-ploča u njihovu čast.

Bošnjaci koji žive u Njemačkoj demonstrirali su u Assenu, dok se jedan mali broj njih nalazio pred parlamentom u Haagu.

Objavljujući početkom novembra odluku o odlikovanju ovih vojnika, ministarstvo odbrane je objasnilo da se odlikovanja dodjeljuju zbog "ponašanja u teškim uvjetima, zbivanja u njihovim dušama i savjesti, zbog čega su dugo vremena bili nepravedno optuživani".

Tri holandska bataljona su redom, jedan za drugim, služila u Bosni i Hercegovini 1994. i 1995., od kojih je treći bio zadužen za zaštitu Srebernice u julu 1995. kada su snage bosanskih Srba počinile masakr nad 8.000 muškaraca i djece. 

To je jedina krvava epizoda rata u BiH koju je  Međunaodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nazvao genocidom.

 

 

Dijaspora: Incidenta glupost i bezobrazluk

 

 

Odikovanja bi trebala biti uručena osamstopedesetorici vojnika, od kojih je 350 bilo u Srebrenici u julu 1995. godine. Sarajevsko Oslobođenje u svom je komentaru ocijenilo kako je ideja da se holandskim vojnicima koji su bili u Srebrenici dodijele odličja "incidentna glupost i bezobrazluk", a vrlo oštro priopćenje uputio je Svjetski savez dijaspore BiH.

 

 

Ističe se da je odluka šokirala sve žrtve srebreničke tragedije i sve normalne ljude u svijetu: "Tom odlukom, i uručivanjem odlikovanja vojnicima koji su na direktan način sudjelovali u genocidu u Srebrenici u jula 1995. godine, dobivamo još jedan šamar i bolno podsjećanje na najveću tragediju u Europi poslije Drugog svjetskog rata", navedeno je u saopćenju uz upit "je li dodjela tog odličja i otkrivanje spomen-ploče u Asenu odgovor na početak rasprave povodom tužbe Udruge majke enklava Srebrenice i Žepe protiv vlade Nizozemske za genocid u Potočarima".

 

 

Ambasador BiH u Holandiji Fuad Šabeta, kako prenosi Dnevni avaz, uputio je izraze negodovanja i osobno otišao u holandsko Ministarstvo obrane: "Tamo su mi kazali da im neće biti uručena odlikovanja nego memorijalni papir. Smatraju da su njihovi vojnici radili u teškim uvjetima. Iznenađeni smo tim potezom. Ali, mi smo uradili onoliko koliko smo kao diplomati mogli", kazao je Šabeta.

 

 

Predsjednica DUN-a u BiH Fadila Memišević rekla je u izjavi za Fenu kako je odluka o dodjeli priznanja sramna, jer su nizozemski vojnici imali zadatak štititi Srebrenicu kao zaštićenu zonu UN-a, ali da taj zadatak nisu časno obavili.

(Fena)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku