hamburger-icon

Kliker.info

Pronađeni brat i sestra iz sarajevskog doma “Ljubica Ivezić”

Pronađeni brat i sestra iz sarajevskog doma “Ljubica Ivezić”

05 Marta
02:47 2007

Utvrđeni su podaci o još dvoje djece iz Doma "Ljubica Ivezić" u Sarajevu koja su početkom rata odvedena u Italiju i tamo usvojena, a u službenom državnom izvještaju vode se pod naznakom "nepoznata adresa".

Kako je danas priopćila zastupnica roditelja nestale djece Jagoda Savić, riječ je o bratu i sestri Jesenku i Ameli Hasečić, za koje se može reći da su dva puta nađeni, jer su državni organi još 2001. godine dobili njihove sudski zaštićene adrese. Međutim, osim novog prezimena i imena ulice, naša država nije dobila nikakve druge detaljnije podatke o njihovim životnim prilikama u Italiji, a posebno se ništa nije znalo o povredi postupka njihovog usvajanja.

Oboje se nalaze u regiji Lombardia. Jesenko ide u četvrti razred srednje umjetničke škole, a Amela je završila srednju biotehničku školu i radi u elektronskoj tvrtci. Jesenko je prije usvojenja promijenio nekoliko obitelji, nakon čega je dat na usvojenje. Usvojitelj ga je puno tukao, pa ga je brigu nad njim preuzeo usvojiteljev brat Karlo.

Pojava nasilja u porodici obitelji ozbiljan je propust i Suda za maloljetnike iz Milana i socijalne službe čiji je stručni tim procjenjivao kandidate za usvojitelje. Isti sud je počinio još grublju povredu procedure time što je u presudi napisao da tijekom četiri godine rata nije bilo nikoga iz obitelji da se zanimanje za djecu, iako činjenice govore suprotno.

Njihova prava majka je uz pomoć Međunarodnog Crvenog križa tijekom rata slala pisma svojoj djeci u Italiju, a Jesenkova i Amelina sestra Muniba je u kolovozu 1993. godine s njima provela 21 dan u Centru "Mamma Rita".

Majka je prije rata bila smještena na duže vrijeme u bolničku ustanovu, zbog čega su djeca i bila smještena u dom. Ona je umrla u listopadu 2005. godine.

Jesenko i Amela su prvi put došli u Sarajevo dva mjeseca nakon njezine smrti, kada su i obišli majčin grob u Vlakovu. Talijanska presuda razdvojila ih je od majke i sestre, ali i međusobno, jer su dati na usvajanje u dvije različite obitelji.

Do danas je za 11 djece sa sudski zaštićenim podacima utvrđeno u kakvoj se situaciji nalaze, a podaci nedostaju za još njih dvanaestoro.

(kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku