hamburger-icon

Kliker.info

Promovisana edicija “Historija Bosne i Hercegovine“: Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

Promovisana edicija “Historija Bosne i Hercegovine“: Djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

29 Decembra
19:58 2023

“Historija Bosne i Hercegovine“, prva institucionalna historiografija Bosne i Hercegovine, predstavljena je večeras u sarajevskoj Vijećnici. Izdanje je sastavljeno je od šest tomova a na njemu je radilo čak 47 autora koji su obuhvatili kompletnu historiju BiH od najstarijih vremena pa do Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Direktor Instituta za historiju i glavni i odgovorni urednik edicije Sedad Bešlija je kazao da je postojala potreba za takvim djelom, te naglasio da projekt ima nacionalnu i državotvornu dimenziju na koji se čekalo gotovo pola stoljeća.

Također i viša naučna saradnica Instituta za historiju UNSA, urednica razdoblja 1945-1990. Dženita Sarač-Rujanac smatra da već odavno postoji potreba za sintezom historije Bosne i Hercegovine koja će dati odgovor na brojna otvorena pitanja.

– Prva sintetizirana historija Bosne i Hercegovine je kapitalni projekat, koji se zasniva na dosadašnjim istraživanjima historičara i predstavlja sublimaciju svih aspekata naše prošlosti – navela je ona.

Naučni saradnik Instituta za historiju UNSA, urednik razdoblja 1990-1995. Jasmin Medić, uređivao je šesti tom koji govori o periodu pred agresiju i agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i analizu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i posljedica nakon implementiranja.

– Važno je dodati da smo uvrstili i sve fakte vezane za period agresije, počev od genocida pa do presuđenih ratnih zločina – obrazložio je.

Autori tekstova Historije Bosne i Hercegovine su: Snježana Šušnjara, Kerima Filan, Dženan Brigić, Gaj Trifković, Adnan Jahić, Nikola Čiča, Adis Zilić, Sanja Gladanac Petrović, Enes Dedić, Andrea Baotić Rustanbegović, Esad Kurtović, Nedim Rabić, Dženan Dautović, Edin Bujak, Lejla Nakaš, Ema Mazrak, Enes Pelidija, Hana Younis, Aladin Husić, Muamer Hodžić, Faruk Taslidža, Behija Zlatar, Velida Mataradžija, Izet Šabotić, Haris Dervišević, Muhamed Nametak, Zijad Šehić, Snježana Šušnjara, Mehmed Bećić, Edin Veladžić, Enes S. Omerović, Salkan Užičanin, Omer Hamzić, Nehrudin Rebihić, Dženita Sarač Rujanac, Semir Hadžimusić, Mirza Džananović, Aida Abadžić-Hodžić, Aida Ličina Ramić, Jasmin Medić, Sead Selimović, Hamza Karčić, Hikmet Karčić, Zilha Mastalić-Košuta, Edin Veletovac, Muamer Džananović i Sead Bandžović.

Pored autora koji su učestvovali na izradi historiografije, prisutnima su se obratili i jedan od recenzenata akademik Mirko Pejanović, te predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, koja je finansijski podržala projekt, saopćili su organizatori.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku