hamburger-icon

Kliker.info

Prognoza Morgan Stanleya: Italija kreira krizu, šok terapija u Kini, Putin okuplja mini SSSR

Prognoza Morgan Stanleya: Italija kreira krizu, šok terapija u Kini, Putin okuplja mini SSSR

16 Decembra
21:54 2012

Morgan Stenley je  sastavio  popis mogućih "makroiznenađenja" u 2013. Prema tom popisu, mogući scenarij je da će Bank of Japan "osvojiti" Europu kupovinom vladinih obveznica problematičnih zemalja.Zatim, da će izbori u Italiji uništiti euro, a kineske vlasti ugušiti ekonomiju vlastitim rukama, dok će Rusija težiti prema ponovnom uspostavljanju SSSR-a.To je tek nekoliko događaja koji će u sljedećoj godini promijeniti tok povijesti i izazvati kod mnogih investitora srčane napade, ukazali su analitičari te banke.Morgan Stanley, koji već 30 godina u decembru objavljuje popis makroekonomskih događaja koji mogu začuditi sudionike na tržištu, ocjenjuje da je vjerojatnost da se oni obistine 50 posto.Prema scenariju za iduću godinu, rast svjetske ekonomije će ostati u "zoni sumraka" – negde između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju.

Problem inflacije u svjetskoj ekonomiji je iščezao, mada brzo uspostavljanje ekonomskog rasta u SAD-u i Kini, šokovi na tržištu prehrambenih proizvoda ili znatni rast aktiva centralnih banaka mogu dovesti do skoka stvarne i očekivane inflacije.Regulatori u tom slučaju neće riskirati i poduzimati bilo kakve ozbiljne mjere radi zaustavljanja rasta cijena u svijetu, s obzirom na znatnu krhkost svjetskog financijskog sustava i ovisnost o niskim kamatnim stopama. Centralne banke će najverojatnije ignorirati inflatorne skokove ili će sasvim odustati od svojih ciljeva za inflaciju.Rast cijena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari Morgan Stanleya. Američki političari neće se uspjeti dogovoriti o smanjenju proračunskog deficita i SAD će na početku 2013. početi padati u "fiskalnu liticu". Reakcija tržišta će, međutim, primorati demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, a također će se situacija na tržištu rada ubrzano popraviti.Banka of Japan će otpočeti agresivnu borbu protiv jačanja tečaja jena, a dio te strategije će biti kupovina obveznica članica eurozone kako bi se snizio tečaj jena prije nego što Europska centralna banka (ECB) počne s realizacijom svog programa kupovine obveza problematičnih zemalja.

Japanska centralna banka će, dok ECB bude čekala da Španjolska zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obveznice zemalja centralne Europe i postati glavni kreditor eurozone.Kampanja pred prijevremene izbore u Italiji, koji će vjerojatno biti održani u februru, odvija se uz žestoke kritike mjera stroge proračunske štednje, što plaši inestitore koji strahuju da bi ta zemlja mogla napustiti euro.Panika na tržištu primorava Italiju da se obrati za pomoć iz spasiteljskog fonda eurozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španjolska, daje znak za početak programa ECB-a za kupovinu obveznica. Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Italija će na taj način biti pokretač nove krize.Investitori će naći novi razlog za brigu, s obzirom na to da su se već navikli na misao da će Grčka u doglednoj budućnosti ostati u eurozoni i počinju strahovati od izlaska Britanije iz EU.

Kad je riječ o Kini, vlasti te zemlje će, neočekivano za sve, odlučiti da u ranom stadiju ekonomskog oporavka poduzmu šok terapiju i snažno pooštre financijske uvjete u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sustavu, oštrog ograničavanja kreditiranja i otpočinjanja serije bankrota zbog nemogućnosti vraćanja kredita.Predsjednica Brazila Dilma Rousseff će nastaviti s ispunjavanjem obećanja za realizaciju ambicioznog programa izgradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu, što će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačnja njene valute reala.U Rusiji predsjednik Vladimir Putin uspješno mami Ukrajinu u Euroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. Vrata EU za ukrajinske vlasti se zatvaraju, budući da je nemoguće istovremeno biti član obiju struktura. Lideri postsovjetskog prostora – Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan – opet su zajedno.Uklanjanje trgovinskih i investicijskih barijera dovodi do snažnog skoka ekonomskog rasta u toj regiji. Vrijednosti ukrajinske grivne i bjeloruske rublje se u tako povoljnoj klimi stabiliziraju, predviđa scenarij banke Morgan Stanley za 2013. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku