hamburger-icon

Kliker.info

Proglasio raspad Jugoslavije : Preminuo francuski pravnik i političar Robert Badinter

Proglasio raspad Jugoslavije : Preminuo francuski pravnik i političar Robert Badinter

09 Februara
13:33 2024

U svojoj dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri u prvom redu se zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, u čemu je 1981. i uspio.

Kad je François Mitterrand postao predsjednik u svibnju te godine, imenovao je Badintera za svog ministra pravosuđa. Ukidanje smrtne kazne postalo je prioritet nove socijalističke vlade, ali je u nekim krugovima naišlo na snažan otpor. Badinter je iz prve ruke svjedočio jezivoj konačnosti giljotine i bio je odlučan progurati zakon.

Bio je i predani borac za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Robert Badinter je predsjedao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju čega su 15. januara 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Vijeće ministara Europske ekonomske zajednice (EEZ) 27. augusta 1991. godine, a čija je zadaća bila da rješavanjem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter imenovan je predsjednikom peteročlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29.11.1991., SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu mijenjati.

Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja neovisnosti republika bivše SFRJ i na temelju nje su 15. januara 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Ovaj židovski intelektualac, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, bio je česta meta napada francuske desnice, dijelom obilježenih antisemitizmom, prenijela je agencija Reuters.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku