hamburger-icon

Kliker.info

Prof. Lavić upozorava : Nas već dugo pripitomljavaju ili navikavaju da Bosnu posmatramo kao državu „tri naroda“

Prof. Lavić upozorava : Nas već dugo pripitomljavaju ili navikavaju da Bosnu posmatramo kao državu „tri naroda“

08 Aprila
05:22 2019

Posljednjih 30 godina Bosna je zarobljena u hegemonijske projekte u čijem središtu je fašistička ideologija istrebljenja drugog i drugačijeg, rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić.

– Rezultat te ideologije pred očima evropske i svjetske javnosti su desetine i desetine mrtvih, stotine i stotine hiljada prognanih i raseljenih, a danas stotine hiljada na migracijskim putevima ka Zapadu – kazao je Lavić.

Nastavak antibosanske politike

Vijesti prenose da je govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Hegemonijske politike protiv Bosne i pojmovna zbrka”, Lavić istakao da su razni oblici fašističke ideologije, etnofaulizma, gaženje ljudskih prava, poricanje kolektivnih identiteta, negiranje vladavine prava i nepoštivanje suvereniteta države BiH doveli do stanja opće nesigurnosti, javnog konflikta i straha među ljudima.

– Fašističke ideologije na ovim prostorima stvorile su stanje opće neizvjesnosti, beznađa i dezorijentiranosti – poručio je profesor Lavić.

Prema njegovim riječima, fašističke ideologije u svojim hegemonijskim projekcijama, nažalost, potčinile su i zloupotrijebile cjelokupne društvene sisteme ili bitne sadržaje tih sistema da bi se ostvarile kao povijesno-kulturne forme djelovanja i orijentiranja.

– Zato smo svakodnevno izloženi najmorbidnijim fašističkim stavovima u javnosti koje iskazuju pojedini političari i sveštenici, predstavnici militarnih i fašističkih organizacija, osuđeni ratni zločinci, medijski manipulatori, navodni politički analitičari i brojni drugi pojedinci i organizacije koji se ne srame svojih zločina – kazao je Lavić.

U tome svemu, nastavlja, postalo je vidljivo da se pokušava normalizirati ili predstavnici kao normalno svu perverziju u koju nas je fašistička ideologija dovela u posljednje tri decenije.

– Ako se naša egzistencija predstavi kroz fašističke kategorije kao normalna, onda je fašizam ovladao cjelokupnom kulturom – upozorava Lavić.

Osnovni cilj svih hegemonijskih projekcija u posljednjih 30 godina, navodi profesor, bio je ugasiti bilo kakav oblik i mogućnost bosanskog suvereniteta ili osporiti postojanje Bosne kao države. A to je nastavak cjelokupne antibosanske politike u 20. stoljeću, koja se odvijala kroz dogovaranje srpskih i hrvatskih nacionalista oko podjele bosanske teritorije.

– Pokušava se agoniju etničkog cijepanja bosanstva i nametanje etničko-religijskih grupa kao primarnih jedinica života, predstaviti kao prirodan proces, a ne kao planiranu izvanjsku manipulaciju i odbaciti svaku moguću zamisao bosanske politike, te nametnuti mržnju kao formu života za ljude na bosanskom tlu – smatra Lavić.

Naglašava da postojanje entiteta RS, kao „srpskog ratnog plijena“ ili „srpske države sa zapadne strane Drine“, onemogućava uspostavljanje pomirenja među građanima i razvoj države BiH.

– Entitet RS mora obustaviti politički i kulturni teror nad Bošnjacima koji su se vratili u svoje gradove i nastavili živjeti tamo gdje su stoljećima prije rata živjeli – potcrtava Lavić.

Ističe da pojmovna pometnja ili semantička zbrka nastaje kada ideologizirane predstave o ljudskom životu postanu dominantne, a znanost zanijemi pred lažnim slikama zbilje.

– U našoj društvenoj stvarnosti ideološka konstrukcija zbilje ima posebno dominantnu ulogu i često se čini da je to jedina moguća interpretacija smisla društvenog života ljudi. Tada se pervertiraju pojmovi smisla ljudskog života, nacije, naroda, države, politike, ekonomije, univerziteta, znanja, vjerovanja i tako redom – kaže Lavić.

Prikrivene intencije

U tom semantičkom haosu, dodaje, dominiraju proizvoljnosti i nastaje društvo neznanja kojim manipuliraju fašističke politike nacionalističkih lidera.

– U epohi etnicizma ili dominacije etničko-religijskih narativa, potpuno je zanemaren govor o bosanskoj državi. Čini se, nažalost, kao da je važnija pripovijest o etničkim kontrukcijama identiteta nego država Bosna koja je potpuno zanemarena – napominje Lavić.

Sve se bosansko, ukazuje profesor, razlaže na tri naroda, tri etničke grupe, tri religijske zajednice, općenito na tri kao da je to jedini smisao života u Bosni…

– U tome se pojavljuje dvostruka mogućnost: prvo, da se sa strane neprestano utiče na Bosnu, i drugo, da se Bosna predstavlja kao konstituirana ili sastavljena od tri etničke grupe. Time se krivotvori bosanska povijest. Neprestano se ponavlja da je Bosna država „tri konstitutivna naroda“ (etnotrinitet), a ne govori se da je to država „svih njezinih građana“ – govori Lavić.

Između ova dva iskaza, kaže, stoji sva naša dezorijentiranost u vezi s Bosnom i bosanskom državotvornom svijesti. Nas već dugo pripitomljavaju ili navikavaju da Bosnu posmatramo kao državu „tri naroda“.

– To je osnova etnokratije i etnopolitike koja u sebi sadrži prikrivene intencije susjednih nacionalnih projekata prema Bosni. Zato je politika u Bosni određena stalnim vraćanjem u neko imaginarno predpolitičko stanje u kojem dominira predstava naroda kao jedne političke jedinice u sebi homogene, monolitne i odijeljene od drugih sličnih jedinica na svome teritoriju – poručuje Lavić.

Krivotvori se nazive entiteta, jer se manji entitet predstavlja kao republika i govori se o republičkim, a ne o entitetskim institucijama.

– Ustvari, radi se o entitetu, to je samo entitet koji se zove RS, dakle, on nije republika, nego entitet ili administrativni dio države BiH, koji je multietnički. Propagandno se stvara dojam da je to neka republika, a ne administrativni entitet Bosne. Karadžićeva ratna tvorevina ne može se ničim opravdati – navodi Lavić.

Država Bosna, potcrtava profesor, nije sastavljena od entiteta i naroda – ona se sastoji od konstituentnih elemenata. Država Bosna nije složena država – ona je prosta visokodecentralizirana država. Ona je država-nacija svih njezinih građana.

– Ista manipulacija se radi s državnim institucijama koje se predstavljaju kao zajedničke. Svi tvorci entiteta RS su osuđeni kao ratni zločinci. Ono što su oni stvorili je genocidna tvorevina ili djelo zločina. Danas se ti osuđeni ratni zločinci pojavljuju u javnosti i nastavljaju svoju umobolnu fašističku politiku – riječi su Lavića.

 Umjesto kultiviranosti i finog ljudskog individualiteta, promovira se primitivizam.

– Oni drže govore omladini, simpatizerima političkih partija, ljudima u religijskim ustanovama ili studentskim domovima; oni govore o Bogu, moralu i pravdi, a do jučer su ubijali djecu, žene i starce – poručio je Lavić.

O Kordićevom predavanju

Podsjeća da su studentska udruga i predstavnici crkve u Zagrebu organizirali predavanje ratnog zločinca Darija Kordića, koje je o temi „Bog iza rešetaka“ održao u zagrebačkom studenskom domu „Stjepan Radić“.

– Da li je moguće zaboraviti i sakriti da je Kordić osuđen za ratne zločine u Lašvanskoj dolini, među kojima je najteži ubijanje 116 civila u selu Ahmići 16 aprila 1993. godine? Među ubijenim civilima su bile žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba. Možemo li to zaboraviti – poručio je na kraju svog obraćanja profesor Lavić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku