hamburger-icon

Kliker.info

Prof.dr. Asim Mujkić : Političke elite stvorile su natklasu građana

Prof.dr. Asim Mujkić : Političke elite stvorile su natklasu građana

13 Januara
19:42 2014

AsimM2Posljednje četiri godine protekle su u stalnoj borbi političkih elita za pozicije, fotelje, u političkim tijelima, raznim odborima, komisijama, u jednom beznađu iz kojeg ne vidim neki čarobni link. Ovako je za “Dnevni avaz” ocijenio aktuelnu političku situaciju u BiH Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  Najviše razloga za zabrinutost Mujkić vidi u naraslom jazu između političke elite i naroda.

Taj je jaz toliki da, kako kaže, možemo govoriti o krajnjem otuđenju. Ovu pojavu, međutim, posmatra kroz proces koji se događa već dvije decenije u cijeloj Evropi. Naveo je kao primjer briselsku elitu, slovensku, ili posljedice ponašanja elita u Grčkoj. Počinje se, međutim, artikulirati svijest građana u BiH, koji počinju sebe posmatrati kao subjekta odlučivanja, te prof. Mujkić vjeruje da u tom kontekstu možemo očekivati neki val promjena.

– Legalne, ali nelegitimne vlade u tom otuđenju neće još dugo moći nekažnjeno opstajati. Mislim da idemo u susret vremenu kada će građani s pravom tražiti participaciju u političkom odlučivanju. Kao što nas je zapljusnuo val demokratizacije 1989. i 1990., mislim da se to i kod nas iza brda valja – vjeruje prof. Mujkić.Što se više produbljuje jaz između političkih elita i biračke baze, sve je manje šanse za neku mirnu transformaciju takvog odnosa, smatra Mujkić. Predstavnička demokratija  izgubila je svaki smisao, a s druge strane kriza je narastajuća. Istovremeno raste i svijest o građanskom identitetu, pa kako bi marksisti rekli, imamo jednu vrstu klasnog rata.

Ogromne mase

– Kroz neoliberalnu ideologiju elita je formirala jednu natklasu građana, a ostalih 99 posto “proletera”, ili zovite ih kako hoćete, ogromne su mase ljudi međusobno podijeljenih religijskim, vjerskim i drugim sporovima. Međutim, ne možete vječno držati te ljude u takvom odnosu – smatra profesor Mujkić.

“Bijeli muškarci”

Prof. Mujkić smatra da je pokušaj osmišljavanja neke političke platforme koja bi funkcionirala na nivou države, u BiH je zbog ustavnih temelja osuđen na propast. On pojašnjava da izborni sistem uopće ne potiče stvaranje probosanskohercegovačke i multietničke baze, nego upravo upućuje na etničku bazu.

– To nacionalnim elitama daje ideju da nastave s nacionalnim projektima kojima je rat ovdje i uveden. I, šta je na kraju cilj svake nacionalne ideje do stvaranje nacionalne države. Naši izbori uvijek su na kraju intraetnički, jer se u okviru jedne etničke grupe vodi utrka između dvije suprotstavljene elite unutar tog naroda, a koji će ga navodno u narednom periodu predstavljati. Predstavnički sistem više nije predstavnički, već je riječ o etabliranoj eliti koju čine “bijeli muškarci povezani s određenom vrstom moći i koji se samo smjenjuju” – smatra Mujkić. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku