hamburger-icon

Kliker.info

Prof. dr Asim Mujkić : Politička neodgovornost otupljuje čula građana BiH

Prof. dr Asim Mujkić : Politička neodgovornost otupljuje čula građana BiH

04 Februara
17:08 2013

Višedecenijska praksa političke neodgovornosti u BiH otupljuje i čula građana, koji sve manje traže i pozivaju političare na odgovornost – rekao je za Agenciju FENA prof. dr. Asim Mujkić na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Udruženja  za političke nauke u BiH. -U etnonacionalnom sistemu u kojem žive građani BiH političari ne zastupaju građane nego vitalne interese naroda, pri čemu je narod sve ono što ti isti političari kažu da jeste – mišljenja je Mujkić. Dakle, koncept političke odgovornosti je, smatra, pervertirao u onom smislu gdje se pod vitalnim nacionalnim interesima projecira tobožnja odgovornost prema narodima. Zato se, ističe, u BiH ne može govoriti o građanskoj koncepciji političke odgovornosti kako se govori u drugim zemljama.

 -S druge strane, mehanizam po kojem se međunarodna zajednica u BiH postavlja kao krajnji arbitar također potpomaže umanjenju značaja političke odgovornosti – kazao je Mujkić. Da građani BiH žive u izuzetno neodgovornom društvu u političkom smislu  je konstatovao u izjavi za Fenu i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr.Mirko Pejanović govoreći da je pitanje odgovornosti postalo jedno od centralnih pitanja u funkcioniranju višetranačkog sistema BiH. Opća volja građana za projekte društvenog razvoja, za javne poltike, ističe, oblikuje se tokom izbora, a od izbora naredne četiri godine sva odgovornost prelazi na one koji su dobili povjerenje. -Ono što je najveći problem za potvrđivanje odgovornosti stranačkog sistema u BiH nije od juče. To je nešto što traje svih proteklih decenija, otkako BiH ima politički pluralizam jer u našim uslovima funkcionisanja pluralnog sistema nijednom u parlamentu nije uspjelo da se formira parlamentarna većina na temelju koalicionog sporazuma stranaka – kaže Pejanović.

Tako se, navodi, odlučivalo na principu partnerstva, a na kojem se ne može potvrditi i ostvariti ideja parlamentarne demokratije. Zbog toga, zaključio je, u BiH imamo stanje zastoja i nesaradnje političkih stranaka, odnosno sukobljavanje političkih stranaka o gotovo svim pitanjima. Da bi se takvo stanje promijenilo i stvorila politička odgovornost u BiH, član Udruženja za političke nauke u BiH i asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Samir Forić ističe da je potrebno poduzeti radikalne mjere. -Rješenje je pritisak s jedne strane od građana i s druge strane od međunarodne zajednice. Taj dvostruki pritisak trebao bi zamijeniti odgovornost u obaveznost, jer poltičari ukoliko imaju svijest obaveznosti, kao i o sankciji ako nešto ne učine, prije da će učiniti ono što trebaju, ispuniti svoje obećanje ili riješiti konkretan problem-poručio je Forić. Odgovornost je, dodao je, nešto što se uči, a uči se upravo pritiscima i zato treba vremena. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku