hamburger-icon

Kliker.info

Prodaja 88 posto kapitala “Aluminija” do kraja godine!

Prodaja 88 posto kapitala “Aluminija” do kraja godine!

08 Oktobra
17:36 2006

Hamdija Kulović i Stipo Buljan, koordinatori aktivnosti za izradu  konačnog sporazuma i dokumenta za prodaju 88 posto kapitala mostarskog «Aluminija», počeli su sa radom. Kako je za sarajevski  «Dnevni avaz» izjavio premijer F BiH Ahmet Hadžipašić, oni nisu dobili konkretan rok za završetak poslova, ali se podrazumijeva da moraju što prije biti okončani.– Njihov posao je da u suradnji  s resornim ministarstvom, Sindikatom «Aluminija» za Vladu pripreme tekst konačnog sporazuma, koji će tretirati ne samo omjer državnog kapitala i vlasništva malih dioničara, nego i precizne mehanizme zbrinjavanja svih radnika – kazao je Hadžipašić.

Istovremeno, ekspertni tim ima zadatak i okončati proces prijedloga odabira konsultanta za prodaju kapitala «Aluminija» novom strateškom partneru.

Odluka o izboru strateškog partnera zajednički će donijeti «Aluminij», a već narednog mjeseca Hadžipašić očekuje i raspisivanje tendera za prodaju 88 posto kapitala ove mostarske kompanije. To znači da će budući partner kupiti po 44 posto dionica kojima raspolaže Vlada, u ime državnog kapitala, te 44 posto dionica kojima raspolažu mali dioničari.  Na prodaji se neće naći jedino 12 posto dionica TLM-a iz Šibenika. Pošto je Federalni parlament dao suglasnost  na okvirni sporazum «Aluminija» i Vlade F BiH, cjelokupan proces neće morati ponovo čekati odobrenje zakonodavne vlasti.


(Kliker.info)


Prerano govoriti o cijeni

– Tender neće definirati minimalnu cijenu «Aluminija». Pošto se radi o veoma uspješnoj kompaniji, sa međunarodnim ugledom, princip prodaje 88 posto kapitala ovisit će isključivo od kvaliteta financijske i razvojne ponude budućeg investitora, tako da je sada rano govoriti  o  mogućoj cjeni koju ćemo dobiti – rekao je Hadžipašić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku