hamburger-icon

Kliker.info

Privremeno rješenje : Vlada FBiH sutra otvara Zemaljski muzej?

Privremeno rješenje : Vlada FBiH sutra otvara Zemaljski muzej?

27 Aprila
18:48 2014

muzej11125Otvaranje Zemaljskog muzeja BiH već nekoliko sedmica je vruć krompir na relaciji Vlada FBiH – Vijeće ministara BiH – direktor Zemaljskog muzeja.Kako  jučer za bh. novinsku agenciju Patria kazao reditelj Haris Pašović od sutra bi Vlada FBiH trebala preuzeti privremenu nadležnost nad Zemaljskim muzejom i konačno ga otvoriti nakon više od godinu i po.Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria nije mogao potvrditi tu informaciju.

– Vlada FBiH već neko vrijeme intenzivno radi na rješavanju problema, ne samo Zemaljskog muzeja BiH već i ostalih institucija nauke i kulture od značaja za BiH. Da li će sutra ili na nekoj  od narednih sjednica biti predloženo neko rješenje ne mogu reći sa sigurnošću prije sutrašnje sjednice Vlade FBiH – kazao je Mašić.Još u petak je najavljeno održavanje sjednice Vlade FBiH, ali dnevni red bit će poznat tek sutra.

Podsjećamo, federalni premijer Nermin Nikšić 11. aprila uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi kako bi se što prije riješio status javnih ustanova BiH u oblasti kulture. Nikšić je tada podsjetio Bevandu da je Vlada FBiH još 6. novembra 2013. godine uputila Zahtjev za rješavanjem statusa ovih ustanova VM BiH, te da je Vlada FBiH formirala Radnu grupu za izradu nacrta teksta zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava i institucija kulture, prenosi Patria.

S obzirom da se, kako se navodi u pismu, Vijeće ministara pet mjeseci nije očitovalo na upućeni Zahtjev Vlade FBiH, niti informisalo Vladu o poduzimanju bilo kakvih koraka na rješavanju statusa kulturnih institucija od državnog značaja, Vlada FBiH je „primorana da posegne za privremenim rješenjem kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje te zaštiti kulturno, historijsko i naučno blago naše zemlje od propadanja“ – navodi se u pismu. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku