hamburger-icon

Kliker.info

Privatizacija posrnulih kompanija : Mostarci blizu spasa, Zavidovićanima male šanse

Privatizacija posrnulih kompanija : Mostarci blizu spasa, Zavidovićanima male šanse

20 Maja
10:50 2008

Do kraja mjeseca trebala bi biti poznat ishod pregovora o privatizaciji dviju posrnulih bh. kompanija – "Krivaje" iz Zavidovića i Fabrike duhana Mostar, koji će ujedno odrediti i njihovu konačnu sudbinu. RPrema informacijama do kojih smo došli, šanse da će ovaj proces uspjeti mnogo su veće u slučaju mostarske, nego zavidovićke firme. Naime "Pazardžik BT" iz Bugarske za kupovinu 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana ponudio je 200.000 maraka, uz obavezu dodatnog ulaganja od sedam miliona maraka. Pregovori Agencije za privatizaciju FBiH i bugarskog investitora nastavljaju se ove sedmice, a očekuje se da će uslovi kupovine biti dodatno poboljšani.Trenutna vrijednost kapitala u Fabrici procjenjuje se na oko četiri miliona KM, ali se očekuje da će firma do kraja godine iskazati gubitak od oko tri miliona KM, te je ponuđenih 200.000 KM cijena koja će, po svemu sudeći, biti sasvim realna.Sutra će biti nastavljeni i pregovori sa "Ferimpexom", jedinim kupcem koji se prijavio za kupovinu "Krivaje". No, prema tvrdnjama naših izvora iz Agencije, situacija se umnogome zakomplicirala, jer "Ferimpex" traži povlašten status u snabdijevanju drvetom.

Posebni zahtjevi   

Tako je zahtjev investitora prema Vladi FBiH i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koja je vlasnik šumskog gazdinstva koje "Krivaju" snabdijeva oblovinom, da osiguraju isporuku od 120.000 kubika drveta godišnje, po cijeni 25 odsto nižoj od tržišne.Dodatna poteškoća je što je "Ferimpex" ponudio model formiranja zajedničkog preduzeća, u koje bi on unio 10 miliona KM, što bi činilo 70 posto kapitala. To znači da preostalih Vladinih 30 posto kapitala može vrijediti oko 4,3 miliona KM. To ne bi bio problem da Vlada u novu firmu ne unosi svu imovinu "Krivaje", koja se procjenjuje na oko 100 miliona maraka, koje sada treba "istopiti" za najmanje dvadeset puta.

Prešutni dogovor

Generalni direktor "Krivaje" Nurija Prijić za "San" kaže da je postignut "prešutni dogovor" sa Sudom u Zavidovićima da se do okončanja privatizacije obustavi pljenidba imovine firme po osnovu pravosnažnih presuda u tužbama radnika zbog neisplaćenih plaća.Prijić kaže da su radnici "Krivaje" zadovoljni ponudom "Ferimpexa", koja podrazumijeva zadržavanje svih radnika, te izmirenje obaveza koje firma ima prema njima. Također, očekuju se i dodatna ulaganja, a "Ferimpex" je dogovorio i saradanju sa svjetski poznatom švedskom kompanijom IKEA, putem koje bi se osiguralo tržište i transfer nove tehnologije.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku