hamburger-icon

Kliker.info

Privatizacija na bosanski način: Hoće li radnicima “BH Telecoma” biti besplatno podijeljeno 31,7 miliona maraka u dionicama?

Privatizacija na bosanski način: Hoće li radnicima “BH Telecoma” biti besplatno podijeljeno 31,7 miliona maraka u dionicama?

11 Augusta
11:17 2007

U sjeni skore rasprave o modelu privatizacije 90 posto državnog kapitala "BH Telecoma", od čijeg epiloga ovise svi planovi aktuelne Vlade FBiH o gradnji cesta, pripremljena je odluka prema kojoj bi skoro 3.000 uposlenih u ovoj firmi trebali dobiti doslovno na poklon besplatne dionice! Za Skupštinu dioničara ove najprofitabilnije bh. firme, koja se treba održati 10. septembra, na dnevni red su uvrštene dopune Statuta kompanije, koje u članu 23a decidno navode da "Društvo može emitovati posebne dionice za zaposlene", dok se u članu 14 navodi još da se "emisija dionica za zaposlene može izdati iz dobiti preduzeća".Ukoliko ne reagira Vlada, a resorni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović ovaj slučaj još ne želi komentirati, zaposleni u "BH Telecomu" mogli bi besplatno dobiti dionice ukupne vrijednosti do pet procenata osnovnog kapitala firme. Radi se o dionicama nominalne vrijednosti od čak 31,7 miliona KM, jer upisani kapital ovog javnog preduzeća iznosi 634,5 miliona KM.U obrazloženju ovog poteza, čelništvo "BH Telecoma" poziva se na Kolektivni ugovor za područje telekomunikacija, te Zakon o privrednim društvima, koji zaista omogućava izdavanje dionica za zaposlene. No, takvo pravo nikada nije upotrijebljeno u državnim firmama iz prostog razloga jer bi to značilo da država doslovno poklanja svoj novac odabranim privatnim licima, bez obzira o kojoj se firmi radi.Tako bi dio dobiti " BH Telecoma" od 31,7 miliona KM bio poklonjen onima koji već imaju izuzetno dobre plaće, umjesto da se od tog novca grade ceste ili konsolidira Fond PIO. Dodatno otvoreno pitanje je to što bi besplatne dionice uposlenima, gdje bi sasvim izvjesno vrijednost ovisila od položaja u kompaniji, bile podijeljene uoči "prave" privatizacije. Mada Vlada tek treba predložiti procenat privatizacije 90 posto državnog kapitala, ne bi bilo nemoguće da baš tih pet posto radničkih dionica sutra postane prevaga u vođenju firme, ali i izvor enormne zarade. Prema Zakonu, radničke dionice ne mogu biti prodavane na berzi već samo firmi koja ih je izdala, pa je realno da novi vlasnik sutra ne bi pitao za njihovu cijenu u cilju da stekne većinski paket dionica.Nominalna vrijednost jedne dionice "BH Telecoma", izdate 2004. godine, iznosi deset maraka, a njihova trenutna vrijednost na Sarajevskoj berzi je 6,5 puta veća i kreće se prosječno oko 65 KM. Prostom računicom, to znači da bi zaposleni dobili dionice koje trenutno na berzi vrijede više od 200 miliona KM! (Kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku