hamburger-icon

Kliker.info

Prisegnula predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović: Zaštita hrvatskog naroda u BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva

Prisegnula predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović: Zaštita hrvatskog naroda u BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva

15 Februara
16:47 2015

Kolinda112Prva predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u obraćanju prisutnima na Markovu trgu, odnosno u Poslanici predsjednice Republike naglasila potrebu novog zajedništva, “istog onog zajedništva na kojem je inzistirao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman”.

“Prisegom sam se obvezala da ću služiti svim građanima Hrvatske i svjesna odgovornosti, spremna preuzimam dužnost predsjednice zemlje. Bit ću predsjednica svih, bez obzira na političku, nacionalnu, rasnu i druge pripadnosti. Građani Hrvatske, vi ste me izabrali i vama ću služiti i odgovarati”, poručila je Grabar-Kitarović.

Nova predsjednica je obećala da će biti spremna priznati greške ako ih bude činila, ali da nikada neće raditi protiv interesa zemlje. Zahvalila se i svojim prethodnicima Stjepanu Mesići i Ivi Josipoviću, te dodala da neće izbjegavati da od njih zatraži savjet.

Ističući da će ljubiti domovinu “ne znači samo pesnica na srcu dok svira himna, niti je dovoljno samo istaknuti zastavu na prozoru”, Grabar-Kitarović je kazala i da se domoljublje izražava na mnoge načine, a da su istinski hrvatski domoljubi oni koji poštuju zakone, lijepo odgajaju djecu, brinu za stare i čine dobro zajednici.

Ukazujući da je hrvatska ekonomija već šest godina u krizi, Grabar-Kitarović je kazala da je sada vrijeme širokog konsenzusa i kompromisa kako bi se izdigli iznad pojedinačnih, a za uštrb općih interesa.

Nova radna mjesta koje privrednici trebaju otvarati, borba protiv korupcije i poreske reforme koje će rezultirati novim poslovnim projektima neka su od važnih pitanja koja je Grabar Kitarović istakla tokom inauguracije.

“Postanimo svjesni komparativnih prednosti naše zemlje i iskoristimo ih za bolje sutra. Bit ću prvi poslovni diplomata u svijetu koji će ohrabrivati investitore”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da su povećanje proizvodnje, izvoza, ulaganje u kvalitetnije obrazovanje, podsticaj malih i srednjih preduzeća preduvjeti za razvoj Hrvatske.

“Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikom neće biti prijetnja. Jake oružane snage su garant mira i stabilnosti. Ne možemo zanemariti ozbiljne krize u međunarodnim odnosima. Imamo svoje stavove i interese i za njih ćemo se boriti, a za to nam je potrebno jedinstvo, jaka ekonomija i moderno opremljena i osposobljena vojska”, poručila je Grabar-Kitarović.

Nova hrvatska je kazala da je hrvatski trajni strateški interes da sve zemlje regiona nastave putem euroatlanskih integracija i postanu članice evropske porodice i upozorila da bi svaka druga opcija mogla voditi novim nestabilnostima i linijama razdvajanja.

Ističući da će Hrvatska kao članica Evropske unije i dalje podržavati te procese, Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska želi da riješi sva otvorena pitanja sa susjedima, poput pitanja granica, a u odnosima sa Srbijom posebno je istakla važnost rješavanja pitanja statusa nestalih u domovinskom ratu.

Dodala je da će promicati i štiti prava manjina u Hrvatskoj, ali i prava Hrvata u susjednim državama.

“Zaštita hrvatskog naroda u BiH je jedan od najvažnijih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. BiH vidim kao zemlju ravnopravnih tri naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želim podržati jačanje državnosti BiH na temelju pune ravnopravnosti njenih naroda”, poručila je Grabar-Kitarović.

Na kraju je ukazala na važnost mladih u društvu i kazala da hrvatsku omladinu vidi kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku