hamburger-icon

Kliker.info

Presuda Krajišniku ne može utjecati na tužbu za genocid

Presuda Krajišniku ne može utjecati na tužbu za genocid

30 Septembra
21:09 2006

– Prije svega, Međunarodni sud pravde sudi na osnovu dokaza koje stranke ulože u toku pismene i usmene faze postupka, koji je završen 9. maja. Prema tome, Međunarodni sud pravde sigurno neće uzeti u obzir ovu presudu kakva god ona bila – kaže Softić u izjavi za "Dnevni avaz".
Osim toga, ističe da se radi o prvostepenoj presudi, što otvara mogućnost da Krajišnik u žalbenom postupku ipak bude proglašen krivim za genocid. Dodaje da sudije u svojoj odluci nisu negirale da je u BiH počinjen genocid.
– Prvostepeni sud nije isključio da je i Krajišnik počinilac genocida, već samo smatra da nema dovoljno dokaza za to. To ostavlja otvorenu mogućnost da u žalbenom roku potvrdi ta djela – govori Softić.
Uz Krajišnika, preostale su još dvije osobe protiv kojih je podignuta optužnica za genocid -Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji se još kriju od lica pravde. Do sada je jedino Radislav Krstić osuđen za ovaj najteži zločin.
I Softić konstatira da su ključne osobe koje su u optužnici protiv Slobodana Miloševića navedene kao "saučesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" Karadžić i Mladić. Prema njegovim riječima, na listi su bili i Krajišnik, Biljana Plavšić…

(Dnevni avaz)

Rok od šest do deset mjeseci

Prema nekim prognozama, Međunarodni sud pravde presudu o tužbi BiH donijet će do februara iduće godine. Softić ponavlja da su sve presude do sada izrečene u roku od šest do deset mjeseci, što se podudara s ovim terminom.
– Ali, ovaj predmet je bio izuzetek po mnogo čemu, tako da se ne može ništa garantirati – naglašava naš sagovornik.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku