hamburger-icon

Kliker.info

Premijerno izvedena predstava “Fundementalist” Šemsudina Gegića

Premijerno izvedena predstava “Fundementalist” Šemsudina Gegića

30 Oktobra
23:33 2006

 

 

S pravom, brojna mostarska publika, bila je jedinstvena u ocjeni da je ovo jedna od najboljih premijera koje su ljubitelji teatra mogli vidjeti u posljednjih nekoliko godina.

 

Pored odličnog teksta i rediteljskih poteza, scenografije i kostima, svakako najzaslužniji za ovakvu ocjenu su glumci.  Izvrsna Snežana Savić u ulozi Belle, koja je nakon 20 godina ponovo vratila na pozorišne daske,  dala je isinski pečat ovom djelu. Impresivna je bila glumačka rola Irine Dobnik i Šerifa Aljića, a u odlični su se mozaik uklopili mladi glumci  Vanda Boban, Emir Sefić Vilijem Nikolić, Vedran Viligorac, Maja Burić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Maja Arđelan, Maja Zećo i Amela Kreso.   

 

– Ja sam presretan. Uspjeli smo da nakon toliko godina napravimo ansambl predstavu, opremljeni, opremljenu, oslikanu, ozvučenu… Mislim da je i naš dramski tekst, u mojoj žeriji, bio dobar predložak da se pokažu glumci. Moglo se to i očekivati s obzirom da su u predstavi igrale  dvije izuzetne glumice Snežana Savić i Irina Dobik. Mislim da smo napravili predstavu za publiku i kritiku. Reakcije su fantastične – kaže reditelj Šemsudin Gegić.

 


Fundamentalist ili Tajna mlade udovice je psihološki triler  o onome što konstruira ljudska sumnja. To je zapravo priča o osumnjičenom čovjeku koji se iz, društvu nepoznatih razloga  osamio u podzemnoj, atomskoj biblioteci i tu postavio baštinik kulture, posvećenik, čudak, osumnjičeni za fundamentalizam… Reditelj Gegić postavlja pitanje sumnjati ili imati povjerenja? To je, po njemu, pitanje za savremeno društvu. Kako kaže, kada prestanemo živjeti znači da smo počeli sumnjati.

 

 

 


– Ja sam u predstavi otvorio više tema. No,  sve se one svode u jedno, to jest  u naš postratni sindrom ovaj koji nas sačekao i čeka nas. Ja sam secirao naše identitete. Tretirao sam i pitanje malih dnevnopolitičkih varki i zavrzlama  koje se svode u optužbe. Danas je dovoljno da  neko kaže da ste homoseksualac, lezbejka, fundametlist, pa da izgubite glavu. Niko neće istači pravu ljudsku vrijednost. Ja sam zato htio istaknuti prave vrijednosti -žrtvovanje majke, tuga i nesreća, ali uznositost hiljada naših majki i udovica, da  pokažem odnos prema moralu, vjeri i životu…Želio sam zapravo uzdići čovjeka, pokazati da je on najveća vrijednost ove planete – kaže Gegić.

 

Šerif Aljić imao je jednu od glavnih glumačkih rola. Kaže da mu je po reakcijama publike i glumaca jasno da je predstava «fundamentalist» uspjela.

 

– Predstava je puna metafora. Ona oslikava živu ranu naše stvarnosti, život poslije ratova, krvoprolića, indoktrinacija velikih i moćnih. Mislim da smo dobro obradili ove teme i poslali važnu poruku publici – rekao je Aljić.

 

 

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku