hamburger-icon

Kliker.info

Premijer Boras nezakonito zaposlio sina u Kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja

Premijer Boras nezakonito zaposlio sina u Kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja

04 Jula
15:53 2008

Mario Boras, sin premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećka Borasa u ponedjeljak je počeo raditi u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZO HNK), saznaje «Dnevni avaz». Ovu informaciju jučer je našem listu potvrdilo više neovisnih izvora bliskih vlastima u Hercegovini. 

To ne bi bilo ništa čudno da, kako «Avaz» pouzdano saznaje, ovo zaposlenje nije potpuno nezakonito, što otvara novi veliki skandal u Zavodu.  Prije svega, za spomenuto radno mjesto nije bio raspisan konkurs. No, istini za volju, iako je to  posve čudno i do kraja upitno, direktorica Zavoda Lela Arapović imala je  pravno uporište u Statutu ZZO da dovede mladog Borasa bez konkursa. Jer, prema Statutu ona može dovesti zaposlenika na upražnjeno radno mjesto i bez konkursa. Ali,  «kvaka» je u tome da u ZZO HNK nije provedena  sistematizacija, pa mjesto na koje je došao sin premijera Borasa uopće nije bilo upražnjeno! Osim toga mlađi Boras ne ispunjava uvjete za zaposlenje na spomenutom mjestu u Zavodu, budući da nije odradio zakonski neophodan pripravnički staž. Štaviše, mlađi Boras tek u prošli četvrtak zvanično okončao svoj školovanje na fakultetu u Mostaru da bi četiri dana kasnije, već ovog ponedjeljka, 30. juna, ove godine počeo raditi u Zavodu?!

Osim toga zanimljivo je da su, kako saznajemo, u Zavodu nedavno pripravnički staž obavila dva Hrvata i dva Bošnjaka, u ekonomskoj, pravnoj i službi za odnose s javnošću. Međutim, za njih uopće nije bilo nikakvog radnog mjesta, pa su i danas nezaposleni. 

Ovaj slučaj je otkrio činjenicu da se u Zavodu ništa nije promijenilo nakon smjene podpredsjednika HDZ BiH  Rade Bošnjaka sa funkcije direktora u Zavodu. Podsjetimo, Bošnjak je smijenjen jer je  pokušao iskoristiti svoju funkciju da dodijeli monopol njemu bliskoj kompaniji tržištu lijekova. U tome ga je spriječila upravo Vlada Srećka Borasa. Nažalost, sada se isti premijer, koji je štitio zakonitost, pokušava okoristiti o isti Zavod, u kojem je nastojao uspostaviti red.    

Faruk VELE 

Bez komentara u Zavodu

I pored brojnih pokušaja jučer nismo uspjeli dobiti stav direktorice Lele Arapović na ovaj skandal. Ona se jednostavno nije odgovarala na naše pozive.

Portparol ZZO HNK Dalibor Ravić jučer nije želio komentirati ovaj slučaj.

– Moj posao je davati informacije o pravima osiguranika i način ostvarivanja prava. Ne mogu u zakonske i statutarne ovlasti direktora Zavoda, koji donosi odluku o prijemu i raspoređivanju uposlenika na poslovne zadatke – rekao je Ravić

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku