hamburger-icon

Kliker.info

Prekid vatre od 15. februara : Postignut dogovor o prekidu borbi u Ukrajini

Prekid vatre od 15. februara : Postignut dogovor o prekidu borbi u Ukrajini

12 Februara
13:26 2015

Dogovor11 Minsku su danas poslije 17 sati pregovaranja završeni razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke kao i razgovori Kontakt grupe koji su rezultirali usvajanjem novog sporazuma.Novi sporazum iz Minska predviđa, između ostalog, prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa, prenijela je agencija Tass.

Primjenu sporazuma nadzirat će Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).U Minsku su, kako je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, usvojena dva dokumenta.Kontakt grupa je potpisala jedan dokument, koji je, kako je rekao ruski predsjednik, paket mjera čiji je cilj primjena sporazuma iz Minska.Drugi dokument nije potrebno da bude potpisan i riječ je o izjavi ruskog, ukrajinskog i francuskog predsjednika i njemačke kancelarke o njihovoj podršci tom procesu.

“Uprkos svim teškoćama u pregovaračkom procesu, uspjeli smo se dogovoriti o glavnim pitanjima”, rekao je novinarima Putin poslije razgovora.Putin je rekao da je dogovoreno da se uspostavi primirje od 15. februara, dogovoreno je povlačenje teškog naoružanja, zatim da Ukrajina treba da sprovede ustavne reforme u vezi poštovanja prava stanovništva na istoku Ukrajine.

Reakcije učenika

Agencija AP je prenijela da je Putin izjavio da se on i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nisu saglasili u vezi ocjene situacije na ključnim područjima.Putin je rekao da proruske snage smatraju da su ih ukrajinske snage opkolile i da očekuju od njih da se predaju, dok se Ukrajina ne slaže s tim.

Putin je dodao da su se on i Porošenko saglasili da treba razjasniti situaciju.Porošenko je rekao da su se sve strane saglasile da se pomogne Ukrajini da povrati kontrolu na granici sa Rusijom, prenijela je agencija AP.

Portparol njemačke vlade Stefen Seibert istakao je poslije razgovora da je postignuti sporazum dao nadu jer predviđa obustavu vatre od 15. februara i povlačenje teškog naoružanja.”Poslije 17 sati, pregovori u Minsku su završeni: primirje počinje 15. februara u 00.00 sati, zatim povlačenje teškog naoružanja. U tome leži nada”, napisao je na Twitteru glasnogovornik.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da sporazum takozvane “normandijske četvorke” nije ono što je Njemačka željela, ali da je to bio neophodan korak dalje od nasilja, prenijela je agencija Reuters.

“Najvažnije je da su se Moskva i Kijev dogovorili o prekidu vatre… mi smo ojačali dogovor iz Minska iz septembra prošle godine”, rekao je on.I francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je poslije razgovora da sporazum postignut u Minsku daje ozbiljnu nadu razrješenju ukrajinske krize.

“To je ozbiljna nada i veliko olakšanje za Evropu”, rekao je Hollande.Hollande je rekao da je dogovor o primirju postignut ali da je još mnogo posla ostalo da se uradi kako bi bio primijenjen sporazum iz Minska.

Porošenko je rekao poslije razgovora da će primirje biti uspostavljeno u subotu na nedjelju bez ikakvih uvjeta.

EU samit kasni zbog Minska

Neformalni samit Evropske unije koji je danas u podne trebalo da počne u Briselu odgođen je za tri sata zbog maratonskih pregovora u Minsku, saopćeno je danas iz sjedišta EU.

Osim o Ukrajini, lideri 28 članica će razmijeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi i ostalim ekstremističkim organizacijama na Bliskom Istoku.

U Briselu je najavljeno da će treća tema samita biti bolja koordinacija članica u cilju rješavanja ekonomske krize i problema nezaposlenosti.

Pregovori o ukrajinskoj krizi, u kojima su učestvovali njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Francuske, Rusije i Ukrajine Francois Hollande, Vladimir Putin i Petro Porošenko trebalo je da budu okončani sinoć, ali su završeni tek danas dogovorom o mirovnom sporazumu između ukrajinske vlade i proruskih snaga.

Prekinuto primirje

Ukrajinska vlada objavila je u srijedu da je njenih 19 vojnika ubijeno u napadu proruskih separatista kod grada Debalceva, što je jedan od najvećih gubitaka u devet mjeseci rata.

Pobunjenici koji su u januaru prekinuli petomjesečno primirje pokušavaju okružiti Vladine snage u tom gradu, strateški važnom jer bi im omogućio povezivanje glavnih uporišta.

Washington je istovremeno počeo otvoreno govoriti o naoružavanju i obuci ukrajinskih vojnika za obranu od “ruske agresije”.

Komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodges izjavio je da će američka vojska početi uvježbavati ukrajinske vojnike. Obuka će početi u martu i jedna bojna američkih vojnika uvježbavat će tri ukrajinske bojne, rekao je Hodges okom posjete bazi NATO-a u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske.

Po njegovim riječima, ruski vojnici izravno su intervenirali u borbama oko Debalceva i ako ofenziva uspije, mogli bi krenuti na luku Mariupolj.

“Prema količini municije i vrsti opreme vrlo je očito da se radi o direktnoj ruskoj intervenciji u području Debalceva”, istaknuo je Hodges.Također je kazao da je uz ukrajinsku granicu raspoređeno deset ruskih jedinica.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku