hamburger-icon

Kliker.info

Prekid vatre između Izraela i Hamasa produljen za dva dana

Prekid vatre između Izraela i Hamasa produljen za dva dana

28 Novembra
00:42 2023

Četverodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa, zaključen u okviru dogovora koji je u petak stupio na snagu, bit će produljen za dva dana, objavili su u ponedjeljak Katar i Hamas, što će omogućiti novo puštanje talaca iz Pojasa Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, izvještava France Presse.

Izrael se zasad još nije oglasio o produljenju primirja.

Dok bi inicijalni dogovor trebao isteći u utorak rano ujutro, “Katar je objavio da je postignut dogovor o produljenju humanitarnog prekida vatre od dva dana u Pojasu Gaze”, rekao je katarski ministar vanjskih poslova Madžed Al-Ansari na X-u. Hamas je potvrdio da će prekid vatre biti produljen do četvrtka u 05,00 sati po GMT-u.

Palestinski islamistički pokret objavio je u priopćenju za javnost “sporazum s katarskom i egipatskom braćom o produljenju privremenog humanitarnog primirja koje će trajati još dva dana uz iste uvjete kao i prethodni prekid vatre”.

Sporazumu o prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te je predvidio oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Obje strane već su pustile određen broj osoba, u Gazu su ušle stotine kamiona humanitarne pomoći, a u ponedjeljak je predviđena nova razmjena. Na produljenje prekida vatre pozvali su ranije EU, NATO i američki predsjednik Joe Biden. Izrael je ranije priopćio da će nakon četiri dana pauze svaki dodatni dan zahtijevati oslobađanje deset talaca, u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.

Arapske države i EU slažu se o rješenju s dvije države

 

Arapske države i EU složili su se na sastanku u Španjolskoj u ponedjeljak da je rješenje o dvije države odgovor na izraelsko-palestinski sukob, dok je čelnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell rekao da Palestinska samouprava treba vladati Gazom, javlja Reuters.

Borrell je rekao da su se sve EU članice koje su stigle na sastanak sredozemnih zemalja u Barceloni dogovorile o potrebi rješenja s dvije države.

Palestinska samouprava mora održati izbore i poboljšati svoje funkcioniranje, to je jedino “održivo rješenje” budućnosti vodstva u Gazi, trenutno pod vodstvom Hamasovih islamista, kako bi se izbjegao “vakuum vlasti”, rekao je.

Trenutno četverodnevno primirje prvi je prekid borbi u sedam sedmica otkad je Hamas napao Izrael, ubio 1200 osoba i oteo 240 talaca u Gazu, prema izraelskim podacima. Kao odgovor na napad, Izrael je bombardirao enklavu i pokrenuo kopnenu ofenzivu. Oko 14.800 Palestinaca je ubijeno, objavile su zdravstvene vlasti Gaze, dok su stotine tisuća ljudi raseljene.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi rekao je u Barceloni da Palestinci trebaju odlučiti tko će vladati njima i da se bilo kakvi razgovori o upravljanju Pojasom Gaze nakon sukoba trebaju fokusirati na Zapadnu obalu i Gazu kao jedan entitet. Rješenje o dvije države zamišlja državu za Palestince na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, uz Izrael.

U Barceloni je održan sastanak foruma Unije za Mediteran, 43-člane skupine europskih, sjevernoafričkih i bliskoistočnih zemalja. Izrael nije prisustvovao samitu.

(Kliker.info-Geopolitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku