hamburger-icon

Kliker.info

Predstavnici SDA, SDP i SZBiH u Mostaru tvrde: Ovo je jedna od najvećih grešaka OHR-a u Mostaru!

Predstavnici SDA, SDP i SZBiH u Mostaru tvrde: Ovo je jedna od najvećih grešaka OHR-a u Mostaru!

25 Decembra
07:38 2006

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Suad Hasandedić Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Suad Hasandedić kaže za "Dnevni avaz" da je potezom visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), koji je nametnuo Odluke o formiranju Zavoda za prostorno uređenje Mostara i Komisije za davanje stručnih mišljenja, grad na Neretvi uveden u novu agoniju. Umjesto ujedinjenja, kaže Hasandedić, Mostaru prijeti nova destabilizacija političkih odnosa.

– Posljednje odluke OHR-a potvrđuju da su HDZBiH i međunarodna zajednica napravili koaliciju kako bi od Mostara napravili hrvatski grad. Dakle, ide se ka jedinstvenom, ali hrvatskom Mostaru – kaže Hasandedić, dodavši da je po njemu indikativno što je odmah nakon nametanja odluke specijalni izaslanik OHR-a Norbert Vinterštajn (Winterstein) napustio Mostar.Naš sugovornik se pita zašto OHR, ukoliko je zaista želio pomoći integraciji Mostara, nije poduzeo odlučne mjere da vrati Velež na stadion pod Bijelim brijegom sa kojeg je otjeran, ukloni nazive ulica davane po ustaškim zločincima i obilježja, tzv. "Herceg-Bosne" sa ustanova koje finansira Gradska uprava, riješi problem kulturnih ustanova u gradu…Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH Safet Omerović tvrdi da je u odlukama visokog predstavnika došlo do odstupanja od Statuta za Mostar. -Ovakva odluka je neprihvatljiva. Ona ne ide u pravcu ujedinjenja grada. Naprotiv, svi parametri koji su vodili ka ujedinjenu Mostara ovim su potezom zaobiđeni. Agonija Mostara se nastavlja. Ovo je jedna od najvećih grešaka OHR-a u Mostaru – rekao je Omerović, dodajući da je OHR probleme urbanizma trebao riješiti na sličan način kako je to učinjeno u Tuzli i Sarajevu.Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić javno je postavio pitanje njegovog daljnjeg rada. – Koja je svrha rada mene kao predsjednika i Gradskog vijeća ako će odluke, koje su legalno donesene, neko preinačiti bez posljedica i donijeti odluke koje odgovaraju jednoj politici. To je sramota OHR-a – rekao je Ćorić. Potez Švarc-Šilinga oštro je osudio i Huso Kapić, predsjednik Kluba SDP-a u Gradskom Vijeću Mostara.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

Bešlić: Potez OHR-a je kompromisan

– Ukoliko povodom ovih odluka dođe do blokada u Mostaru, to neće biti ništa novo, ali nije dobro. Sve daljnje blokade nas udaljavaju od cilja, a cilj je jasan – jedinstveni Mostar. Međunarodna zajednica je dala jasne pravce kako Mostar treba urediti. Smatram da je ovaj potez OHR-a približio ujedinjenje Mostara. Odluka OHR-a je dosta kompromisna i stoga ne razumijem oštre reakcije SDA, SBiH i SDP – rekao je Bešlić.

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku