hamburger-icon

Kliker.info

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović: Sutra ćemo postići dogovor o formiranju vlasti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović: Sutra ćemo postići dogovor o formiranju vlasti

03 Januara
04:52 2007

 On smatra da će Nikola Špirić biti predložen za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH i ocjenjuje da će do kraja januara biti konstituisana vlast na svim nivoima u BiH.Radmanović je zakazao sastanak s liderima pet političkih partija danas, a ovom sastanku trebalo bi da prisustvuju predsjednici SDA, SNSD-a, Stranke za BiH, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i PDP RS.  

NN: Očekujete li da će predsjednici vodećih bh. političkih partija postići dogovor o formiranju vlasti kako bi se završio proces konstituisanja vlasti na svim nivoima u BiH?  

RADMANOVIĆ: Današnji sastanak je neophodan kako bi Predsjedništvo BiH završilo svoj dio posla u vezi s konstituisanjem vlasti i predlaganje mandatara za Savjet ministara BiH biće naredni korak.  

Stvoreni su uslovi za imenovanje mandatara za Savjet ministara BiH, jer je ostalo vrlo malo neriješenih problema između vodeći političkih partija u BiH. Očekujem da ćemo u toku ove sedmice riješiti sve problema, dakle napraviti osnovna programska opredjeljenja oko kojih se slažu svi u političkim partijama i koji će biti polazna osnova za pravljenje programa novom mandataru. Očekujem da se postigne dogovor i oko tehničkog načina konstituisanja Savjeta ministara BiH. Dogovor stranaka znači i brzo formiranje Savjeta ministara BiH, tijela koje će operativno raditi svoj posao.  

NN: SDA i SBiH postigli su dogovor o koalicionim odnosima. Da li je to ključni momenat da se završi proces formiranja vlasti u BiH i kako komentarišete to što HDZ i HDZ 1990 još nisu približili stavove?  

RADMANOVIĆ: Dogovor SDA i SBiH je presudan da napokon dođe do formiranja vlasti na nivou BiH. Dogovor ove dvije stranke je čvrst i vodi ka bržem rješavanju pitanja formiranja vlasti.  

Tačno je da dva HDZ-a nisu približila stavove i da između njih nije sve dogovoreno, ali postoji način da se i to pitanje riješi. To, uvjeren sam, neće biti prepreka dogovorima oko formiranja vlasti. Postoje uslovi da se ovo pitanje riješi već u srijedu ili četvrtak.  

NN:

Po Vašoj ocjeni, do kada će vlast na nivou BiH biti konstituisana?  

RADMANOVIĆ: Mislim da je realan rok za konstituisanje bh. vlasti do kraja januara. Nakon što se imenuje mandatar za sastav Savjeta ministara BiH trebalo bi da dođe pojedinačno do izbora ministra. Krajnji rok za institucije koje provjeravaju taj proces je mjesec dana, ali računamo da je to moguće uraditi prije i da će do kraja januara ili najdalje u prvoj sedmici februara organi vlasti na nivou BiH biti konstituisani. Dio oko imenovanja mandatara završićemo uskoro, a sve ostalo biće gotovo do kraja januara, jer nema više prepreka za to.  

NN: Kada će biti poznato ime mandatara za Savjet ministara BiH?  

RADMANOVIĆ: Ukoliko vodeće političke partije u BiH naprave dogovor, koji očekujem već danas, dan nakon toga bi bila sazvana posebna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se dodijelio mandat za sastav Savjeta ministara BiH. Ako to ne bude u srijedu onda očekujem da to bude koji dan kasnije, ali sigurno da se neće odugovlačiti sa formiranjem organa vlasti i da će se sve uraditi da se ta stvar riješi.  

NN: Hoće li mandat za sastav Savjeta ministara BiH dobiti Nikola Špirić, kandidat SNSD-a?  

RADMANOVIĆ: U BiH zbog ravnopravnosti tri konstitutivna naroda moramo birati kvalitetne ljude na čelnim funkcijama.

Po mom mišljenju, sasvim je normalno da naredni predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude iz RS iz reda srpskog naroda, a tu je jedini kandidat Špirić.  

Smatram da Špirić treba da bude mandatar Savjeta ministara BiH jer nam trebaju kvalitetni i respektabilni ljudi. Međutim, procedura podrazumijeva dogovor političkih partija i glasanje u Predsjedništvu BiH, pa ćemo vidjeti kako će taj posao teći dalje. Ali i tu sam uvjeren neće biti prepreka.  

NN: Zašto ranije nije predložen predsjedavajući Savjeta ministara BiH?  

RADMANOVIĆ: Predsjedništvo BiH nije željelo da dodijeli mandat nijednom kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u situaciji kada ne postoji stabilna parlamentarna većina.  

Eventualno vraćanje mandata, odnosno eventualni neuspjeh mandatara kojeg predlaže Predsjedništvo BiH značilo bi novu krizu u formiranju vlasti u BiH. A to BiH ne treba.  

Mislio sam da će Predsjedništvo BiH uspjeti da okonča ovaj posao prije novogodišnjih praznika, ali zbog ovih stvari koje sam naveo to se nije desilo. Kad se političke partije koje će činiti čvrstu većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dogovore onda će, uvjeren sam, Nikola Špirić dobiti mandat za formiranje Savjeta ministara BiH.  

NN:

Po Vama, koga biste okarakterisali kao krivce za kašnjenje u formiranju vlasti BiH, odnosno ko snosi najveći dio odgovornosti?  

RADMANOVIĆ: Dogovor između političkih partija mogao je ići i brže i Predsjedništvo BiH je moglo da imenuje mandatara bez dogovora političkih partija. Međutim, naša procjena je bila da bi imenovanje mandatara bez dogovora političkih partija moglo BiH da uvede u duži proces mandatarenja što nije dobro ni za koga u BiH.

 Zato smo se opredijelili za ovaj sistem i nadam se da će to dati rezultate. I dalje smatram da se nije previše zakasnilo sa formiranjem vlasti. Da podsjetim da je Izborna komisija BiH mjesec dana brojala glasove. Konstituisanje parlamenta, domova naroda u kantonima i Federaciji BiH ide vrlo sporo i prirodno da neke političke partije čekaju i takva rješenja. Moglo se brži raditi, ali ipak smatram da ovo nije veliko kašnjenje. Predsjedništvo BiH je sa svoje strane učinilo sve da uradi u normalnim rokovima. I mislim da smo u tom uspjeli. Razgovori sa svim političkim partijama, provjera kandidata za mandatara Savjeta ministara BiH je završena. Podsjećam da je prije četiri godine tek sredinom februara došlo do formiranja Savjeta ministara BiH, iako to nije opravdanje. 

(NN) 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku