hamburger-icon

Kliker.info

Praznik rada u BiH : Radnička klasa koja se divi liderima i sindikat koji ne zastupa radnike

Praznik rada u BiH : Radnička klasa koja se divi liderima i sindikat koji ne zastupa radnike

01 Maja
16:12 2017

Dok radnici širom svijeta danas protestuju, oni u Bosni i Hercegovini slave. Slave male plaće i nestabilna radna mjesta. Analitičari tvrde da je za činjenicu da se glas radnika u Bosni i Hercegovini ne čuje najviše kriv sindikat koji ih ne zastupa i koji ih ne vodi.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BIH Ismet Bajramović danas je rekao da je “teško motivisati radnike da izađu na proteste usred produženog vikenda”. Na upit novinara o mogućoj ostavci na mjesto predsjednika Sindikata, Bajramović je odgovorio da je razmišljao o tom potezu.

“No, kada to bude tražio Sindikat ili njegovo rukovodstvo, a ne građani, ja ću krenuti u tom smjeru. Sada sam odlučio da ću nastaviti da se borim”, naveo je Bajramović.

Za profesora Envera Kazaza temeljno je pitanje čiji su radnici u Bosni i Hercegovini?

“Da li uopće radnici u BiH imaju svijest o svojim pravima ili su nacionalno osvješteni? Kakva je to radnička klasa – ona koja je uživala u pravima Titovog samoupravnog sistema ili ona koja se divi svojim liderima?”, pita profesor Kazaz.

Bosna i Hercegovini nekada je bila poznata po mnogim razvijenim granama industrije. Nakon rata, polako je počelo njeno propadanje. Stopa nezaposlenosti danas je ogromna, a radnici su mahom postali socijalna kategorija. Radničku klasu u BiH, smatra profesor Enver Kazaz, treba educirati o njenim pravima. A to bi trebao činiti Sindikat.

“Sindikat je jedna od najkrivljih organizacija u BiH jer je dopustio kontaminaciju radničke klase nacionalističkim ideologijama” , kaže Kazaz za TV1.

Da Sindikat ne zastupa radnike, slaže se i ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.

“Radnici, posebno u realnom sektoru u privredi, imaju jako puno razloga za nezadovoljstvo. Plate su niske, radna mjesta nisu stabilna, a s druge strane njihova djeca se bore da nađu posao. Ono što mene zabrinjava jeste da se njihov glas ne čuje dovoljno. Upravo ti sindikati koji su otkazali proteste njih ne zastupaju”, kaže za TV1 Hurtić.

Čini se da radnici u Bosni i Hercegeovini nemaju razloga za proteste. Ili razloga nemaju sindikati. U svakom slućaju, sagovornici TV1 se nadaju da će se uskoro situacija promjeniti i da će se glas radnika u Bosni i Hercegovini napokon čuti.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku