hamburger-icon

Kliker.info

Povratak istraživača Salinasa Prajsa: Donio nove dokaze da je Troja u Gabeli

Povratak istraživača Salinasa Prajsa: Donio nove dokaze da je Troja u Gabeli

09 Oktobra
16:24 2006

Historičar i istraživač Roberto Salinas Prajs, koji je prije dvadeset godina uzdrmao svjetsku javnost tvrdeći da se drevna Troja ili Ilij nalazi u Gabeli kod Čapljine, izjavio je jučer u Gabeli za "Dnevni avaz" kako je u svojoj novoj knjizi "Homerovi šaptači" donio nove dokaze koji antičku Troju smještaju na lokaciju ovog hercegovačkog gradića.– U novoj knjizi sam nastojao lingvističkim dokazima kazati kako se Troja zapravo nalazi u Gabeli u Hercegovini, a ne u Maloj Aziji, kako tvrde mnogi naučnici, historičari i istraživači. Nisam odustao od svoje tvrdnje da su drevni Trojanci živjeli na ovim prostorima, i u knjizi sam to jasno dokazao – rekao je Prajs.Na pitanje o kojim se konkretnim dokazima radi, kazao je kako su stari narodni plesovi, koji se i danas izvode u ovom mjestu, identičnim onima koji su bili karakteristični za narod Troje što govori o povezanosti Troje i Hercegovine.


– Osim toga u svojoj knjizi dokazujem da je jedino iz Gabele moguće vidjeti istu astronomsku platformu kakvu opisuje Homer u Ilijadi i Odiseji. Iz Male Azije se ta platforma ne vidi, a ona je iz Gabele jasna kao dan – tvrdi Prajs, koji je poručio mještanima Gabele da insistiraju na pokretanju arheoloških istraživanja na lokaciji Starog grada, koja će potvrditi njegove tvrdnje.

 
(Dnevni avaz)

Susret sa Lukom Krvavcem

U Gabeli ga je dočekao i mještanin Luka Krvavac, koji je još 1967. godine, kada je Prajs prvi put dolazio u Gabelu, obilazio zajedno s njim lokaciju Starog grada.
– Bio sam dječak kada je Salinas prvo put dolazio. Sjećam se da je istraživao, kopao i palio vatre. Tada nisam razumio o čemu se radi, ali sam mu pomagao. Najviše je volio kafu moje majke i lubenice koje smo zajedno jeli na drevnoj Troji – kaže Krvavac.

Ne postoje piramide u Evropi

Komentirajući istraživanja piramida u Visokom, Prajs je kazao kako ne postoji mogućnost da piramide budu igdje u Evropi.
– Odgovorno tvrdim da piramide ne mogu biti u Evropi, pa tako ne vjerujem ni da su piramide u Visokom stvarne. Mislim da su ljudi koji traže piramide u BiH na pogrešnom tragu – rekao je i dodao kako su nalazišta u Visokom obične naslage zemlje i kamena.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku