hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno: Starom mostu prijeti skidanje s liste UNESCO-a

Potvrđeno: Starom mostu prijeti skidanje s liste UNESCO-a

30 Juna
20:17 2008

Veleposlanik BiH u Francuskoj Almir Šahović uputio je dopis Predsjedništvu BiH u kojem se, uz ostalo, ističe kako Mostaru, ako do 1. veljače 2009. godine ne riješi problem vezan za izgradnju hotela "Ruža", prijeti skidanje s liste svjetske kulturne baštine.

Izvještaj ekspertske misije ICCOMOS-a, koja je boravila u Mostaru 27. i 28. svibnja 2008. godine, a koji je službeno objavljen u UNESCO-u veoma je negativan.

U njemu se ističe kako u protekle dvije godine BiH nije poduzela ni jedan konkretan korak iz preporuka ekspertskih misija i odluka Komiteta za svjetsku baštinu.

Također, nije ispunjena ni jedna preporuka Komiteta za svjetsku baštinu vezana za Menadžment plan iz 2005. godine, a jedino što je urađeno po tom pitanju to je zaustavljanje daljnje izgradnje hotela "Ruža.

Novi hotel "Ruža" u potpunoj je suprotnosti s uvjetima Menadžment plana iz 2005. godine i Master plana iz 2001. godine, koji su integralni dio dosjea nominacije, prihvaćene od Komiteta za kulturno nasljeđe.

Ni jedan od originalnih dijelova hotela Ruža nije sačuvan, iako je devastirani hotel "Ruža" stajao na tom mjestu i 2003. godine, a novi projekt tog hotela u potpunoj kontradikciji s bazičnim pravilnima urbanog planiranja, posebice onima koja se primjenjuju na povijesne zone.

Stručnjaci predlažu izradu novog arhitektonskog rješenja za hotel koji će u potpunosti poštivati uvjete iz Menadžment plana iz 2005. godine, kriterije iz Bečkog Memoranduma iz iste godine i koji će u potpunosti osigurati zaštitu dobara svjetske kulturne baštine i implementaciju odluka Komiteta za svjetsko nasljeđe.

Također, s obzirom na to da BiH nije ispunila ni jednu od preporuka ekspertnih misija i Komiteta za svjetsku baštinu, eksperti predlažu da BiH i grad Mostar uspostave međunarodni žiri koji bi, u skladu s relevantnim preporukama Međunarodnog komiteta za svjetsku baštinu, organizirao međunarodni natječaj za izradu novog arhitektonskog rješenja.

Inače, taj bi proces trebao biti okončan do lipnja 2009. godine, kada je slijedeće zasjedanje Komiteta za svjetsku baštinu.

Ako BiH do 1. veljače 2009. godine ne postigne napredak u vezi s predloženim mjerama, eksperti sugeriraju Komitetu za svjetsko nasljeđe skidanje Mostara s liste svjetske kulturne baštine te njegovo uvrštavanje na listu svjetske kulturne baštine u opasnosti.

Po ocjeni veleposlanika Almira Šahovića izvještaj je službeno prezentiran i uvršten u dokument zasjedanja samo nekoliko dana prije predsrojećeg zasjedanja komiteta za svejtsku baštinu u Quebecu, što će možda smanjiti broj reakcija zemalja članica.

On također navodi kako s obzirom na izlazak izvještaja, postoji realna mogućnost da neka od zemlja članica otvori to pitanje i podrži prijedloge eksperata, posebice zbog toga što BiH od 2005. godine nije ispunila ni jednu preporuku komiteta.

U tom slučaju bh. delegacija može da insistira na činjenici da je odmah poslije prvih preporuka potpuno zaustavljana gradnja objekta te kako je posjeta eksperata uslijedila na poziv nadležnih u BiH što pokazuje njihovu iskrenu želju da riješe sporna pitanja.

Naravno, ukoliko čelnici Komiteta budu insistirali na prihvaćanju preporuka iz navedenog izvještaja, bh. institucije morat će pružiti uvjerenje kako će učiniti sve kako bi se dio 1. veljače ostvario traženi napredak.

Gradska uprava Mostara trebala bi se danas izjasniti u vezi s cijelim ovim slučaja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku