hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđen identitet krvnika Župljanina

Potvrđen identitet krvnika Župljanina

13 Juna
03:05 2008

Stojanu Župljaninu, odbjeglom haškom optuženiku, juče je određen pritvor nakon što je DNK analizom utvrđen njegov identitet, saopšteno je iz beogradskog Okružnog suda.

 

 

 

Ratni šef banjalučke policije, koji je uhapšen juče u Pančevu, policiji se predstavio kao Branislav Vukadin. Kako su istakli u sudu, uzorak DNK, korišten prilikom utvrđivanja identiteta, ranije je uzet od roditelja Stojana Župljanina.

 

 

 

Župljanin je posjedovao legalna dokumenta, izdata u Bačkoj Palanci, na ime Vukadina, čovjeka koji je već neko vrijeme mrtav.

 

 

 

Ivana Ramić, portparol Vijeća za ratne zločine Okružnog suda, izjavila je da će Župljaninu u prisustvu njegovog advokata biti predočena optužnica Haškog tribunala koja ga tereti za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj Krajini.

 

 

 

Ona je navela da prema zakonu istražni sudija ima rok od tri dana da odluči da li su ispunjene pretpostavke za izručenje optuženog Haškom tribunalu.

 

 

 

"Protiv tog rešenja može se uložiti žalba, takođe u roku od tri dana", kazala je ona.

 

 

 

Župljanin će imati pravo da uloži žalbu na ovu odluku, ali s obzirom na to da je rok za ekstradiciju 72 časa, on će do nedjelje morati da bude u Hagu.

 

 

 

Igor Pantelić, Župljaninov advokat, izjavio je da će njegovom klijentu danas biti uručena haška optužnica o kojoj bi trebalo da se izjasni i istakao je da je počeo proces izručenja.

 

 

 

Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da je Župljanin uhapšen u, kako je rekao, "delikatnom i osjetljivom političkom trenutku za Srbiju, u kome se vode pregovori o formiranju Vlade".

 

 

 

On je dodao i da hapšenje nije povezano s ostalim haškim bjeguncima i njihovim jatacima, i osudio tvrdnje zvaničnika Haškog tribunala, iznesene u saopštenju povodom hapšenja Župljanina, da su i ostali haški bjegunci dostupni srpskim vlastima.

 

 

 

Evropski zvaničnici i juče su, dan nakon hapšenja, hvalili Srbiju zbog hapšenja jednog od četvorice preostalih haških optuženika, ali i opominjali ih da to nije kraj saradnje sa Tribunalom.

 

 

 

Predsjedništvo EU je istaklo da Župljanina treba odmah iz Beograda premjestiti u Hag i ocijenilo da je njegovo hapšenje "važan korak u ispunjavanju uslova saradnje Srbije sa Haškim tribunalom".

 

 

 

"Hapšenje Župljanina je jasan signal rastuće spremnosti Srbije da sarađuje sa Haškim tribunalom, što je preduslov za razvoj odnosa između Beograda i Brisela", saopštila je Doris Pak, predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, izrazivši nadu da će preostali bjegunci biti prebačeni u Hag "što je prije moguće".

 

 

 

Ona je naglasila da je ovo "fundamentalan preduslov za dalje odnose između EU i Srbije" i da ratifikacija Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju sa Beogradom "direktno zavisi od pune saradnje sa Haškim tribunalom".

 

 

 

Teri Dejvis, generalni sekretar Savjeta Evrope, čestitao je Beogradu na hapšenju Župljanina i ohrabrio ih da uhapse preostalu trojicu bjegunaca.

 

 

 

Dejvis je istakao da je Župljanin jedan od četvorice posljednjih srpskih patriota, kako su sami sebe proglasili, suviše velikih kukavica da bi se predali i suočili s optužbama za zločine za koje su optuženi.

 

 

 

Župljanin je tokom rata u BiH bio načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a Haški tribunal optužio ga je za ratne zločine počinjene na području Krajine.

 

 

 

 

 

 

 

NATO i EUFOR: Zasluge su i naše

 

 

 

 

 

Komandanti NATO-a i EUFOR-a su oduševljeni što su njihovi kombinirani kontinuirani napori na identifikovanju, remećenju i zatvaranju mreža za podršku optuženima za ratne zločine doprinijeli uspješnom hapšenju Stojana Župljanina, saopšteno je iz NATO-a i EUFOR-a.

 

 

 

Kako se navodi u saopštenju, odbjegli haški optuženici "su sve više izolovani, sa manje mjesta gdje se mogu sakriti i sa manje pristalica koje će ih zaštititi".

 

 

 

 

 

 

 

Bramerc: Očekujemo nova hapšenja

 

 

 

 

 

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, pozdravio je hapšenje Stojana Župljanina i izrazio nadu da će uskoro uslijediti novi rezultati u saradnji Beograda s Hagom.

 

 

 

"Moj tim će nastaviti da blisko sarađuje sa srpskim tužiocem za ratne zločine i srpskim akcionim timom kako bi Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić bili privedeni pravdi što je prije moguće", podvukao je Bramerc.

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku