hamburger-icon

Kliker.info

Posveta gradu Sarajevu : Predstavljen filmski projekat “Balada o Pišonji i Žugi”

Posveta gradu Sarajevu : Predstavljen filmski projekat “Balada o Pišonji i Žugi”

20 Augusta
06:37 2015

pisonjaiuga55U kultnom sarajevskom kafiću Rajvosa  predstavljen  je filmski projekat “Balada o Pišonji i Žugi” koji će biti inspirisan pjesmom Zabranjenog pušenja koju je napisao Sejo Sexon. Pjesma je utemeljena na istinitim događajima iz Sarajeva s kraja osamdesetih godina.

Film nije baziran isključivo na istoimenoj pjesmi, već i nekoliko drugih popularnih pjesama kultne sarajevske grupe. Film je ujedno svojevrsna posveta gradu Sarajevu, a reditelj je Jasmin Duraković, nekadašnji dugogodišnji generalni direktor Federalne televizije i redatelj igranih filmova “Nafaka”, “Sevdah za Karima” i “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”, prikazivanih na mnogim svjetskim festivalima, poznat je i kao kreativni producent i pokretač više uspješnih TV serija, među ostalima i “Lud, zbunjen, normalan”.

Radili smo prve scene za film, da vidimo kako glumci funkcionišu i kako priča teče. Taj uvod je bio i uvodni dio borbe za prikupljanje finansijskih sredstava za snimanje filma“, istakao je Duraković za N1. On je dodao da ljudi žele ovaj film.

“Drago mi je da sa Sejom mogu ekranizovati ovu priču. Imamo koproducente iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Kosova.”

Na pitanje koliko je novca potrebno za snimanje ovog filma, Duraković je odgovorio: “Košta kao prosječni bh. film 500.000 – 600.000 eura. Veći dio smo obezbjedili, a najveći dio smo dobili van granica BiH. Hiljade turista u Sarajevu su danas upravo zbog pjesme “Balada o Pišonji i Žugi“.

Ovo je priča o jednoj epohi i jednom vremenu. Dobar dio turističkog brenda Sarajeva počiva na urbanim legendama. To nam je i adrenalin da ne zakažemo i da projekat zaživi u punom sjaju“, kazao je Sejo Sexon za N1.

Rečeno je da je najteže je bilo izabrati Pišonju i Žugu.

Njih dvojicu igraju Ivan Đurđević (Pišonja), Dino Sarija (Žuga). Glavnu žensku ulogu igra Jelena Gavrilović (Amila), a filmskim setom već su prodefilirali i Emir Hadžihafizbegović kao Murga drot, Haris Burina (Lepi), Saša Petrović, Monika Romić i drugi.

Film predstavlja omaž jednom vremenu u kojem se gradio svijet u kojem je ugrađeno ono što je Sarajevo“, rekao je Sejo Sexon te dodao da je ovaj grad privlačan ljudima uz sve tragedije i probleme.Jasmin Duraković, režiser i producent filma, je dobio obećanje ministra da će podržati projekat.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku