hamburger-icon

Kliker.info

Posljednji jugoslavenski kralj bit će pokopan u Beogradu?

Posljednji jugoslavenski kralj bit će pokopan u Beogradu?

05 Marta
07:54 2007
Nakon uzbudljivog i tragičnog života, posljednji jugoslavenski kralj Petar II Karađorđević (1923.-1970.) pokopan je na neuobičajenom mjestu za jednog balkanskog vladara – u manastiru srpske Pravoslavne crkve Sv. Save u Libertyvilleu blizu Chicaga, te je na taj način postao jedini europski vladar koji je pokopan na teritoriju Sjedinjenih Država.

Kralj je postao 9. listopada 1934. nakon atentata na njegova oca, kralja Aleksandra u Francuskoj. Do 27. travnja 1941. u njegovo ime Jugoslavijom je vladao knez Pavle Karađorđević.

Od rujna 1941. s jugoslavenskom vladom do kraja rata boravi u Londonu, a s vlasti je zbačen 29. studenog 1945., iako nikad nije abdicirao. Nakon Drugog svjetskog rata živio je u Francuskoj i Sjedinjenim Državama. Ondje je surađivao sa srpskom pravoslavnom crkvom i srpskom emigracijom. Iz braka s grčkom princezom Aleksandrom (1921.- 1993.) ima sina jedinca Aleksandra rođenog 1945. koji od 2000. živi u Beogradu.

Princ Aleksandar želio bi posmrtne ostatke svojeg oca prebaciti na teritorij Srbije, kako je rekao u nedavnom telefonskom razgovoru za AP, dodajući kako vjeruje da će to biti uskoro.

(hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku