hamburger-icon

Kliker.info

Pokrenuta istraga protiv Lagumdžije, Limova i drugih

Pokrenuta istraga protiv Lagumdžije, Limova i drugih

25 Juna
14:38 2008

Tužilaštvo Kantona Sarajevo 3. juna ove godine donijelo je Naredbu o provođenju istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije te visokog funkcionera SDP-a, bivšeg doministra unutrašnjih poslova FBiH, a sadašnjeg ambasadora BiH u Austriji Tomislava Limova, kao i protiv više nepoznatih uposlenika Centralnog zatvora Sarajevo i MUP-a FBiH. Objavljeno je ovo jučer iz ureda glavnog kantonalnog tužioca Branka Šljivara.

Zajednički dogovor

Lagumdžija, Limov i još nepoznati zatvorski i policijski službenici osumnjičeni su za nezakonito isporučivanje tzv. alžirske grupe u bazu Gvantanamo na Kubi. Terete se da su u saizvršilaštvu i sticaju počinili krivična djela protivpravnog lišavanja slobode i povrede ravnopravnosti građana.

Kako je navedeno u obrazloženju tužilačke naredbe, osumnjičeni su da su zajednički i dogovoreno državljane BiH Hadža Boudelu (Boudellaa), Bumedina Lahdara (Boumediene Lakhdar), Muhameda Nehlea (Mohamed Nechle) i Atija Idira Mustafu isporučili stranoj državi, odnosno vlastima SAD.

Njihova namjera, stoji u Naredbi Tužilaštva, bila je zasnovana na temelju razlike u etničkoj pripadnosti ovih državljana BiH, s obzirom na to da pripadaju semitskoj grupi naroda, porijeklom iz država s afričkog i azijskog kontinenta.

Tužilaštvo je utvrdilo da je Limov, kao doministar policije, radi stvaranja formalnih pretpostavki da se oštećeni izruče s teritorije BiH, donio rješenje od 20. novembra 2001. godine te dva rješenja od 16. novembra 2001. godine, kojima je oduzeto državljanstvo BiH njenim naturaliziranim državljanima Boudeli, Lahdaru i Nehleu.

Nakon toga, kako se ističe u Naredbi, Lagumdžija, u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zatražio je, a djelatnici Centralnog zatvora Sarajevo izvršili su hapšenje Boudele, Lahdara, Nehlea i Sabera Lahmara, iako su oni na osnovu rješenja Vrhovnog suda FBiH od 17. januara 2002. morali biti odmah pušteni na slobodu, s izdržavanja mjere pritvora. Pritvor im je bio određen rješenjem Vrhovnog suda od 22. oktobra 2001., a produžen 16. novembra.

Prisilno odvedeni

No, kako im je pritvor ukinut u januaru, sarajevsko tužilaštvo utvrdilo je da su Boudela, Lahdar, Nehle i Lahmar, bez razloga i povoda, bez sudske odluke ili bilo kakve druge odluke nadležnog državnog organa kojima bi im bila ograničena sloboda kretanja…

(Kliker.info/Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku