hamburger-icon

Kliker.info

Pokopan ‘ubica iz Utaha’ Sulejman Talović

Pokopan ‘ubica iz Utaha’ Sulejman Talović

04 Marta
05:11 2007

Osamnaestogodišnji Sulejman Talović, koji je 13. februara ove godine u američkom gradu Solt Lejk Sitiju, iz još neutvrđenih pobuda, u trgovačkom centru ubio pet osoba, juče je sahranjen u rodnom selu Talovići kod Cerske, općina Vlasenica. Dženazi je prisustvovalo oko 500 rođaka i prijatelja, a osim oca Sulje i majke Sabire, iz Amerike su na posljednji ispraćaj stigli i njegovi ujaci Ramiz i Šaćir.


Majka Sabira je bila pod sedativima i nije željela komunicirati ni sa kim. Prije dženaze niz obraze joj se samo slila pokoja suza, a kada je kovčeg sa tijelom njenog sina Sulejmana otvoren ispred kuće, kako to običaji nalažu, Sabira ga je samo nakratko lagano dodirnula po usnama, uzdahnula i pala u nesvijest. Malo prisebniji bio je otac Suljo, koji je mnogobrojnim novinarima pokušavao objasniti šta se događalo u njihovom američkom domu. On još ne zna šta se događalo u mislima njegovog sina kada se odlučio na zločin. "I dalje sumnjam da neko ima iza toga što je on uradio. Nemam pojma ko", istakao je Suljo, koji kaže da o napredovanju policijske istrage nema nikakvih informacija. Rodbina Talovića još je u šoku zbog zločina koji je šokirao i američku javnost. Većina njih koji su juče bili na dženazi ne zna mnogo o mladiću kome su došli na posljednji ispraćaj. Sjećaju ga se kao dječaka, a o njegovim roditeljima govore sve najbolje. Ali, tim više, Sulejmanovi neotkriveni motivi su još intrigantniji. Iako su pojedini američki mediji zločin koji je mladi Talović počinio povezivali s njegovim odlascima u džamiju, otac Suljo negira da je u džamiji upoznao nekoga. Tvrdi da su u džamiju išli samo petkom, i to zajedno. "Prvo žalim sina, ali žalim i izdajem saučešće porodicama onih koji su tamo poginuli. Zahvaljujem narodu Amerike, naročito Solt Lejka, na razumijevanju i pomoći. Još se pitam kako su u prodavnici dozvolili da on kupi pušku, a ni cigare ne može kupiti, jer mu je 18 godina", poručio je Suljo Talović. Njegov otac negira da je Sulejman imao psihičkih poremećaja i trauma nakon što su izbjegli iz rodnog kraja, najprije u Bare kod Tuzle, a potom 1998. u Ameriku. Ipak, priznaje da im je radni tempo takav da nisu mnogo vremena provodili skupa. Sulejman se, nakon što je napunio 18 godina, odvojio od njih. Sredili su mu u podrumu kuće i zaseban stančić. Tvrde da nisu uočili nikakve čudne posjetioce.

Ispisan iz Škole

Sulejman Talović je, na opšte iznenađenje, prije nekoliko godina ispisan iz škole. Od tada, jedino je imao vjersku naobrazbu. Otac Suljo navodi da je dijete ispisano na njegovu inicijativu, zbog prijetnji koje je dobijao u školi.

"Ne znam da li su mu Bosanci ili Amerikanci prijetili, ali su prijetili da će ga ubiti noževima. Više sam volio dijete ispisati, pa nek mi je živo, nego da ga ubiju", kaže otac Suljo Talović.

Nakon što su ga ispisali, kaže otac, "živnuo" je i potpuno se oslobodio straha koji je do tad imao.

Dosije star pet godina

Američka policija o Sulejmanu Taloviću ima dosije star oko pet godina. On je tada djevojčicu gađao kamenjem i nanio joj ozljede.

"To je nešto drugo bilo. Moja žena je sjedila u dvorištu apartmana, a ta curica je bila komšinica. Njena mati nije vodila računa o tom djetetu, dijete dođe da vrši nuždu po kući. Pa kako će Sulejman, kome je bilo 13 godina, na to reagovati. Gađao ju je kamenjem. Onda su tri Amerikanca ubila (istukla) moju ženu. Da sam ja bio tu, ja bih nekoga ubio", rekao je Suljo Talović.

(kliker.info/nn)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku