hamburger-icon

Kliker.info

Pokazatelji Svjetske banke : BiH najlošija u regiona,tek na 91. mjestu po rastu BDP-a

Pokazatelji Svjetske banke : BiH najlošija u regiona,tek na 91. mjestu po rastu BDP-a

09 Augusta
16:40 2014

BDP1Prema podacima o BDP-u po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svjetska banka, najbogatija država svijeta i dalje je Luksemburg, dok je Bosna i Hercegovina prema posljednjim objavljenim podacima zauzela 91. mjesto, što je i najgora pozicija kada je riječ o zemljama regiona, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).Hrvatska je na 46. mjestu, Crna Gora na 71., Srbija na 79. mjestu. Lista uključuje 215 država i zasebnih upravnih regija iz cijelog svijeta.Od 2009. do 2013. godine Bosna i Hercegovin najveći rast BDP-a zabilježila je 2011. godine i on je iznosio 4,754 dolara po stanovniku. Sljedeće godine on je pao na 4,396 dolara, da bi prošle godine ponovo zabilježio blagi poras na 4,656 dolara po stanovniku, ali je to još uvijek nedovoljno za snažniji opravak bh. ekonomije i podizanje standarda građana, piše NAP.BDP najbogatije države svijeta Luksemburga za prošlo godinu iznosio je 111,162 dolara po stanovniku.

 

Top 10 najbogatijih…

1. Luksemburg

Površinom i brojem stanovnika (nešto više od pola milijuna) Luksemburg je tek mala europska državica, ali gledano prema razvijenosti i snazi gospodarstva Luksemburg je pravi div. U Luksemburg su razvijene sve privredne grane, no svoj privredni uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje razvijenom financijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška

Norveška je primjer miješane ekonomije, a za jaku ekonomiju može zahvaliti eksploataciji i izvozu nafte i plina. Druge važne privredne grane ove zemlje su ribarstvo, prijevoz, prerada hrane, brodogradnja, metalurgija, hemijska industriju, rudarstvo te drvna i papirna industriju.

3. Katar

Temelj katarskog bogatstva leži u velikim zalihama nafte i zemnog plina. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od ekonomskih sila, ova arapska zemlja pokušava smanjiti svoju ovisnost o zalihama nafte te se usmjerila i na razvoj visoke tehnologije. Ulažu i u razvoj turizma.

4. Makao

Zasebna upravna regija Makao kockarski je raj u Kini. Broji tek nešto više od pola milijuna stanovnika i jedino je mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svjetski poznatu kockarsku destinaciju Las Vegas.

5. Švicarska

Švicarska je u svijetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, omiljeno mjesto elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektroničku te farmaceutsku industriju.

6. Australija

Australija svoj ekonomski uspon temelji na rudnim bogatstvima te razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Australska ekonomija se temelji i na niskim kamatnim stopama.

7. Danska

Moderna tržiša ekonomija Danske najviše ovisi o vanjskoj trgovini i izvozu. Iako najmanja nordijska zemlja, Danska je poznata po visokom životnom standardu. Ima snažnu riblju industriju i trgovačku flotu. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, strojevi, metalni proizvodi, elektronička oprema i transportna sredstva te papir i proizvodi od drva. Turizam je također važna privredna djelatnost.

8. Švedska

Švedska ekonomija bazira se na vanjskoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektroničke i komunikacijske opreme, drvna industrija te metalurška industrija.

9. Singapur

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država svijeta. Bogatstvo ove zemlje temelji se na trgovini, industriji elektronike te financijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD

Jedna od najutjecajnijih i najmoćnijih zemalja svijeta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva te golemim prirodnim resursima uspijeva biti u samom svjetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja svijeta kad je riječ o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avioindustrija, biotehnika, medicina…). Važna grana američkog gospodarstva je i financijski sektor.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku