hamburger-icon

Kliker.info

Pogled na BiH iz Beograda : Umjesto Nikolića u Sarajevu -Vučić u Srebrenici !

Pogled na BiH iz Beograda : Umjesto Nikolića u Sarajevu -Vučić u Srebrenici !

17 Juna
08:58 2015

Aleksandar41Vijest godine trebalo je da bude da je Johanes Han otkazao posjetu BiH. A sada umjesto ključnog pitanja za BiH bavimo se nekim drugim stvarima, a neke od njih je posjeta Nikolića mogla da amortizuje, kažu u Beogradu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće boraviti u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, ali je kako se navodi iz kabineta predsjednika Srbije „Tomislav Nikolić tokom tri godine mandata pokazao iskrene namjere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona“. U saopštenju se dalje kaže da je “kao lider u regionu Srbija faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga trebalo je da bude današnja posjeta Sarajevu i susret sa članovima Predsjedništva BiH.

Nažalost, umjesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, uslijedio je zahtjev za odlaganje susreta kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima.” Na kraju saopštenja se navodi “da će Nikolić uvijek doći u zvaničnu posjetu BiH, kada sva tri člana Predsedništva za to pokažu jedinstvo i spremnost”.

Unutrašnji problemi BiH ugrožavaju odnose

Ključni razlog za odlaganje posete predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu hapšenje Nasera Orića, i da je ovo prosto reakcija tamošnjih političara na taj događaj, ističe za DW Igor Novaković iz ISAC fonda. Iako je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tijelo koje ne bi trebalo da ima političku konotaciju, hapšenje Orića je u Sarajevu ipak viđeno kao neka vrsta političkog pritiska, naročito nakon oslobađajuće presude za Nasera Orića u Haškom tribunalu. Stoga mislim da su bošnjački političari na neki način osjećali obavezu da odreaguju, i samim tim smo i došli u ovu situaciju. U svakom slučaju smatram da od odlaganja ove posjete niko neće imati koristi, naročito zbog činjenice da i Evropska unija (EU) daje veliki značaj regionalnoj saradnji, kaže Novaković. U svakom slučaju jasno je da se unutrašnji problemi u BiH sada na ovakav način negativno reflektuju i na odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, napominje Novaković.

Tema za kalkulacije

Kada govorimo o BiH kao da na djelu imamo sabiranje raznih događaja, i to u negativnom smislu, smatra Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. Imali smo hapšenje Orića, pa kalkulacije oko toga šta sadrži rezolucija o Srebrenici, koju je predložila Britanija, i na kraju inicijativu Izetbegovića da se odloži posjeta predsjednika Srbije. Međutim, ja mislim da je vijest dana, a možda i godine, trebalo da bude da je Johanes Han otkazao posjetu BiH, jer kod dijela lidera nije postojala spremnost da prihvate obavezu da rade na izgradnji institucija BiH, i da naprave mapu puta za evropske integracije. I tako se sada umjesto ključnog pitanja za BiH bavimo nekim drugim stvarima, a neke od tih loših stvari je posjeta Nikolića možda mogla i da amortizuje, ocjenjuje Popov.

Aleksandar Popov navodi da je zvaničan razlog zahtjeva za odlaganje posjete, a to je hapšenje Orića, moglo da se riješi u dijalogu nadležnih organa dviju država da je bilo političke volje. Pogotovu jer ovakvi slučajevu nisu neka novost, podsjetiću samo na hapšenja Ejupa Ganića i Jove Divjaka. Međutim, očito je da nekome odgovara da uvijek ima neku temu za političke kalkulacije, i za homogenizaciju svog biračkog tela, tako da zato imamo 20 godina nakon Dejtona ovakvu situaciju u BiH, sa gomilom neriješenih problema.

Bez političke zloupotrebe rezolucije o Srebrenici

Posebnu težinu svemu ovome sada daje i najavljena rezolucija o Srebrenici, kaže Popov. Mislim da bi rezolucija koju bi doneo Savjet bezbjednosti UN trebalo da se drži onoga što jeste predmet te rezolucije, a to je da se osudi ta teška tragedija, i da se izrazi pijetet prema žrtvama. Igmanska inicijativa je još prije deset godina podnela sličan prijedlog, i tu smo rekli da taj zločin ne smije da se negira, ili da se jedan zločin pravda drugim. Zato je meni neprimjereno da se sada kalkuliše da li to ide u prilog jednoj ili drugoj strani, ili da li ide u pravcu da se oslabi pozicija Republike Srpske. Tu bi neke stvari trebalo razdvojiti. Ipak je ovdje u pitanju jedna duboka ljudska tragedija, a politiku bi trebalo ostaviti rezolucijama koje se tiču politike, ističe Popov.

Vučić stopama Nikolića?

Nakon odlaganja posjete predsjednika Srbije, sada se postavlja pitanje da li se slična situacija može dogoditi i sa premijerom Srbije Aleksandarom Vučićem, tačnije da li će i on u narednim danima posjetiti Bosnu i Hercegovinu, skreće pažnju Igor Novaković. A najave u medijima proteklih dana nisu bile dobre, smatra Novaković. Aleksandar Popov sa druge strane misli kako bar do sada potezi predsjednika nisu uslovljavali ponašanje premijera, čak naprotiv. Tako da smatram kako ova situacija ne znači da Aleksandar Vučić neće otići u Srebrenicu, čak mislim da je veća vjerovatnoća da će ipak tamo otići.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku